w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Przepis na szarlotkę
data publikacji: 28-08-2007 r. | strona: 1 | 2
Przełom lata i jesieni to czas, który obfituje w moc świeżych i soczystych jabłek. Wykorzystaj ten okres i naucz się piec szarlotkę, którą pochwali cała Twoja rodzina.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Podana na pięknym porcelanowym talerzu z łopatką lub na eleganckiej tortownicy marki Villa Italia, bez wątpienia urzeknie Twoich gości. Długie jesienne wieczory sprzyjają spotkaniom w gronie przyjaciół lub rodziny. Jednak częste deszcze i wszechogarniająca szaruga nie zachęcają do wyjścia na zewnątrz. Rzadko o tej porze roku mamy ochotę na spotkania w kawiarniach czy restauracjach. Najchętniej zaszylibyśmy się z kubkiem herbaty nad ciekawą książką. Ty jednak spróbuj przełamać jesienną chandrę - upiecz pyszną szarlotkę i zaproś swoich bliskich na wieczorną pogawędkę.

Prosty przepis na poprawę humoru
Jeśli jeszcze nigdy nie piekłaś szarlotki, możesz się zdziwić, że to takie proste. Na przygotowanie potrzebna jest Ci zaledwie godzina – do dzieła!

Przygotuj ciasto według poniższych wskazówek: z ½ kg mąki, ½ kostki margaryny, ¾ szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowania cukru waniliowego, 3 jajek i 2 łyżek śmietany zagnieć ciasto i podziel na dwie części.

Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną część ciasta i podpiecz na złoty kolor. Dwie garści rodzynek zalej wrzątkiem i odstaw by zmiękły. Sześć dużych, umytych i oczyszczonych jabłek pokrój na plasterki i posyp nieco cukrem i cynamonem. Potem odstaw, by puściły sok. Odsączone z soku jabłka ułóż na podpieczonym spodzie, posyp rodzynkami (odcedzonymi z wody), nakryj drugą częścią ciasta. Możesz posmarować po wierzchu odrobiną białka i upiecz na "złoto" w 180°C w piekarniku (około 40 min.)


autor: / źódło: / opracowanie:
Ergo International
ostatnio dodane:


Jak sprawdzić czy warzywa są świeże?Kawy na zimno - przepisyKosmetolog radzi jak wybrać maseczkę i jak jej używaćŚlubne fryzury 2016Konkurs filmowy - Nie ma mowy!Nie ma mowy! - komedia romantyczna
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Tchibo Raritat - limitowana edycja kawy
Porady dietetyczne
Szynki i kiełbasy z różnych stron świata
Jak zadbać o zdrową dietę w czasie upałów?
Jak wykorzystać wakacje, by podkręcić swoją karierę?
Szkło w łazience – obalamy mity
Łosoś w trzech odsłonach
Z miłości do jedzenia
Mój Paryż, mój styl
Mark Wahlberg walczy z żywiołem
Karma mokra z dodatkiem suchej, chrupiącej posypki
Nowe technologie w domu, czyli sposób na spokojny urlop
Butelka filtrująca
Clinneo – nowa marka środków czyszczących
Balerina
Weronika Rosati księżniczką
My Little Pony: The Movie
Święty Mikołaj tej imprezy się nie powstydzi
Siedem rzeczy, których lepiej nie robić w pracy



przejdź do tematu Przepis na szarlotkę aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 15 komentarzy - ostatnie to:

Dalia napisała: (w dniu: 05-09-2007 17:38)
ja tej lubię szarlotkę, szczególnie na ciepło, i szczególnie wtedy, gdy za oknem pada deszcz uśmiech
bogulka napisała: (w dniu: 06-09-2007 19:37)
Najprostszy przepis na świecie:
4 szkl mąki
1/2 szkl.cukru(może być puder)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250gr margaryny
4 jajka
ze 2 łyżki śmietany
1,5 kg obranych jabłek
trochę cynamonu
Mąkę,cukier,proszek,margarynę siekasz nożem,dodajesz 2 całe jajka i 2 żółtka oraz śmietanę i zagniatasz.Ciasto dzielisz na 2 części,rozwałkowujesz,wykładasz jabłka wymieszane z cynamonem(parę postów wyżej napisałam jak je zesmażam)rozwałkowujesz drugą część ciasta i równo przykrywasz jabłka.Można też zetrzeć ciasto na tarce ale wtedy radziłabym nie dodawać śmietany(lepiej się ściera).Nagrzewasz piekarnik do 180 st.i pieczesz ok.50 min.Po wyjęciu posypujesz cukrem pudrem i kroisz i jesz.Najlepiej smakuje taka ciepła,przynajmniej mnie uśmiech
jolanta1952 napisała: (w dniu: 06-09-2007 20:41)
bogulka dziekuje jest naprawde pyszna upieklam i byla tylko chwilke zrobilam to pierwszy raz dziekuje brawa brawa
bogulka napisała: (w dniu: 06-09-2007 21:08)
jolanta1952,proszę wyłącz Caps Locka.
barbara241 napisała: (w dniu: 07-09-2007 12:58)
Dzieki za przepis dzies jeszcze skozystam z niego bardzo wesoły
barbara241 napisała: (w dniu: 19-09-2007 11:50)
Zrobilam szarlotke z twojego przepisy,byla pyszna.Dzieki brawa


zaloguj się aby napisać własny komentarz



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Kawy na zimno - przepisy
Kawy na zimno - przepisy
Kosmetolog radzi jak wybrać maseczkę i jak jej używać
Kosmetolog radzi jak wybrać maseczkę i jak jej używać
Ślubne fryzury 2016
Ślubne fryzury 2016
Konkurs filmowy - Nie ma mowy!
Konkurs filmowy - Nie ma mowy!
Łosoś w trzech odsłonach
Letnie przepisy
Z miłości do jedzenia
Jak sprawdzić czy warzywa są świeże?
Mój Paryż, mój styl
Mark Wahlberg walczy z żywiołem
Karma mokra z dodatkiem suchej, chrupiącej posypki
Nowe technologie w domu, czyli sposób na spokojny urlop
Butelka filtrująca
Clinneo – nowa marka środków czyszczących
Balerina
Weronika Rosati księżniczką
My Little Pony: The Movie
Święty Mikołaj tej imprezy się nie powstydzi
Siedem rzeczy, których lepiej nie robić w pracy
Barbie: Gwiezdna przygoda
Suknia ślubna w kolorze
Bez glutaminianu, barwników, konserwantów
Delikatny spray ułatwiający rozczesywanie
Intensywne nawilżanie i wyrównany koloryt
Owalna patelnia do serwowania
Jak Japonki dbają o włosy?
10 urodowych sekretów top modelek!
Pielęgnacja włosów suchych i zniszczonych
Chłodzący żel do ciała
Pianka do mycia twarzy i demakijażu
Twórcza zabawa i spokojny sen na wakacjach
Kawy mrożone
Lato to najlepsza pora na fryzurę w niepowtarzalnym stylu
Azjatycki lotos - balsam w sprayu
Jak się nie dać przygnębieniu po stracie pracy
Wady wzroku, a letnia aktywność
Idealna dla twojego kota
Więcej niż zwykły peeling
Pielęgnacja okolic intymnych dziecka
Poznaj Piramidę Zdrowia Intymnego!
Funkcjonalny ogród z suszarkami
Łazienka na błysk
Nie ma mowy! - komedia romantyczna
Biegunka w podróży – jak sobie z nią poradzić?
5 rad, jak przygotować się do aktywności fizycznej
Kasza Orkiszowa
Zmysłowa moc pielęgnacyjnych olejków
Jak zrobić pranie po urlopie?
Sportowy sukces na talerzu
O północy w Krakowie
Nowoczesna Panna Cotta – idealny wakacyjny deser!
Dobre nawyki żywieniowe dzieci

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2016 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB