w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Makaron z botwinką
data publikacji: 09-07-2017 r.
Botwinka to jedno z warzyw, na które czekamy cały rok. Lubimy ją za pyszny smak oraz intensywny kolor, którym urozmaica wiosenno-letnie menu. Zwykle podawana jest w postaci zupy o takiej samej nazwie.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Jednak z botwinki może powstać o wiele więcej smacznych potraw. Połączona z wysokiej jakości złocistym makaronem stworzy na naszym stole idealny letni duet, pełen energii i wartościowych składników odżywczych.

Botwina, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Można ją przyrządzać na różne sposoby – gotować, piec, podsmażać, a nawet jeść na surowo, dzięki czemu jest doskonała np. do sałatek, chłodników czy tart. Połączona z odpowiednimi, wysokiej jakości produktami stworzy naprawdę pożywny posiłek.



Makaron z botwinką – inspirujący duet
Z makaronów i botwinki może powstać dużo prostych lub bardziej wykwintnych potraw, przygotowywanych na wiele sposobów – sałatki, zupy, zapiekanki. Chcąc uzyskać pełnowartościowy, bogaty w witaminy i będący źródłem energii posiłek zadbajmy, by połączyć botwinkę z dobrymi makaronami, np. marki Lubella. Powstają one tylko z wysokiej jakości pszenicy, której specjalny proces mielenia i suszenia powoduje, że są twarde, a jednocześnie doskonale sprężyste. Po ugotowaniu nie sklejają się i zachowują swój piękny, złocisty kolor oraz pyszny smak. Nie ma więc wątpliwości, że razem z botwinką stworzą na naszych talerzach idealną kompozycję.

Inspirujących pomysłów na ten pyszny duet dostarczą także nowe produkty marki Lubella – makarony MINI. Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny Lubelli przygotował dwa ciekawe dania z botwinką: sałatkę z uroczymi Mini Kokardkami, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi, która urozmaici niejedno letnie przyjęcie oraz chłodnik z wesołymi Mini Kółkami, będący doskonałą propozycją na szybki, a jednocześnie pożywny posiłek dla całej rodziny.

Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi

POTRZEBUJESZ:
•Makaron Lubella Mini Kokardki 400g
•botwina 1 pęczek
•cebula mała czerwona 1 sztuka
•czosnek 1 ząbek
•boczek 100g
•oliwa do smażenia 2 łyżki
•gałka muszkatołowa 1 szczypta
•kozi ser (lub ser ricotta) 200g
•orzechy włoskie 100g
•cytryna 4 ćwiartki


Czas przygotowania: 30 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…
Pokrojony w drobną kostkę boczek przesmaż na oliwie, aż stanie się chrupiący. Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj umytą oraz posiekaną w 3cm kawałki botwinę. Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.

3. To już prawie meta!
Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę. Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem i posyp orzechami.
Brawo! Powstało pyszne danie. Skosztuj!

Szybki chłodnik z Mini Kółkami, botwinką i ogórkiem

POTRZEBUJESZ:
•Makaron Lubella Mini Kółka 200g
•botwinka 2 pęczki
•oliwa 2 łyżki
•woda 300ml
•barszcz czerwony Krakus (schłodzony w lodówce)
1 opakowanie (1l)
•jogurt grecki 800 ml
•czosnek 1 ząbek
•sól i pieprz
•długi ogórek 1 sztuka
•rzodkiewka 1 pęczek
•szczypiorek 1 pęczek
• koperek 1 pęczek


Czas przygotowania: 30 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i schłodź.
2. W międzyczasie…
Botwinę umyj, posiekaj i przesmaż szybko na oliwie. Następnie zalej ją wodą i duś przez 10minut, aż zmięknie, a potem ostudź. Skórkę z ogórków obierz w odległości co ok. 1cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości). Następnie usuń pestki z ogórka i pokrój go w drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.

3. To już prawie meta!
Do schłodzonej botwiny dodaj roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę. Ubij całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolej do niej zimny barszcz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość schłodź. Zupę podaj z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.
Brawo! Oto Twój chłodnik. Sprawdź, jaki pyszny!

KUCHENNE TRIKI


Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella radzi także, jak sprawić, by orzechy były jeszcze smaczniejsze oraz w jaki sposób racjonalnie zarządzić składnikami, by nie zmarnować ani odrobiny pysznej botwinki.

– Aby orzechy były wyjątkowo błyszczące, bardziej chrupiące i trochę słodsze, wrzuć je na 30 sekund do wrzątku. Następnie odsącz i obtocz w cukrze pudrze. Na koniec przesmaż na gorącym oleju na patelni lub – jeśli masz możliwość – we frytkownicy, przez ok. 1-2 minuty, aż uzyskają piękny, złocisty kolor – podpowiada ekspert Lubelli.

Jeśli natomiast chcemy wykorzystać całą botwinkę, kucharz proponuje – Do przyrządzenia zupy używa się łodygi albo buraczka z botwinki. Zostają więc liście, które można wykorzystać dodając je do proponowanej przeze mnie sałatki z makaronem i kozim serem. Powstanie w ten sposób pyszna kompozycja i nic z cennej rośliny się nie zmarnuje.

autor: / źódło: / opracowanie:
Lubella S.A.
ostatnio dodane:


Dynia królowa jesieni – jak ją przyrządzić i wykorzystać wszystkie walory?Zmiana diety na jesieńDopasuj biżuterię do dekoltuJak znaleźć pracę?Maska złuszczająca i dotleniającaNajlepsze książki na jesienne wieczory!
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Kobiety, które zbudowały mocarstwo
Jesienne trendy
Popraw witalność i jędrność skóry
W walce z jesienno-zimową infekcją
Jak przygotować Halloweenowe przyjęcie dla najmłodszych?
Jak skomponować wartościowy podwieczorek dla dziecka?
Jak posprzątać groby?
Na pomarańczowo, czyli zapiekanka z dynią
5 sposobów na pokonanie jesiennej chandry
Dla ochrony skóry przed szkodliwym działaniem zanieczyszczeń cywilizacyjnych
Popularne witaminy w nowoczesnej odsłonie!
Odżywczy peeling
Zanurz się w nektarze z orchidei!
Szminka doskonała
Wielka Księga Radości
Dwudziestolecie od kuchni - konkurs
Kulinarna historia przedwojennej Polski
Mój spektakularny detoks
Kuchnia bez glutenu, nabiału i cukru



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Makaron z botwinką



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Zmiana diety na jesień
Zmiana diety na jesień
Dopasuj biżuterię do dekoltu
Dopasuj biżuterię do dekoltu
Jak znaleźć pracę?
Jak znaleźć pracę?
Maska złuszczająca i dotleniająca
Maska złuszczająca i dotleniająca
Jak przygotować Halloweenowe przyjęcie dla najmłodszych?
Jak skomponować wartościowy podwieczorek dla dziecka?
Jak posprzątać groby?
Na pomarańczowo, czyli zapiekanka z dynią
5 sposobów na pokonanie jesiennej chandry
Dla ochrony skóry przed szkodliwym działaniem zanieczyszczeń cywilizacyjnych
Popularne witaminy w nowoczesnej odsłonie!
Odżywczy peeling
Zanurz się w nektarze z orchidei!
Szminka doskonała
Wielka Księga Radości
Dwudziestolecie od kuchni - konkurs
Kulinarna historia przedwojennej Polski
Mój spektakularny detoks
Kuchnia bez glutenu, nabiału i cukru
Gwiazdy oczyszczają się jesienią
Smog, dym, klimatyzacja a zdrowie skóry
5 ciekawostek o słodyczach dla dzieci
O inspirujących Polkach
Ukryta książka, zagadki i tajemny szyfr
Dyniowo-cynamonowe gofry
Cytrusowe dżemy
Cyberprzestrzeń i dziecko
Jak nauczyć dzieci zdrowej diety?
Witamina C w walce z przeziębieniami
Potliwość stóp – jak jej zaradzić?
Pyszne obiady
Jesienne smakołyki i weki
Jesienne sposoby na spędzenie czasu z dzieckiem
Na co zwrócić uwagę kupując mopa?
Jeans w Twoim stylu
Eve Duet – dwa zapachy w idealnej harmonii
Tradycyjny podział ról w domu - badania
Najlepsze książki na jesienne wieczory!
Lektura dla niej i dla niego
Jesienne nowości Wydawnictwa Dragon
Skuteczny sposób na naukę języków
Jak naturalnie budować odporność dziecka?
Jesienna lektura dla dzieci!
Sztuka oddechu
Wybierz sobie lekturę
Wspólne czytanie w jesienne wieczory!
Zrelaksuj się przy lekturze
Co przeczytasz w jesienny wieczór?
Jesienne nowości wydawnicze
Chcesz dobrze widzieć? Zmień nawyki!
Mam na Twoim punkcie OBSESJĘ. Uważaj…
Promocja idei spożycia warzyw i owoców

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB