w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Jesienne smakołyki i weki
data publikacji: 11-10-2017 r.
Jesień w kuchni: Polskie inspiracje na aromatyczne przetwory Polska jesień to wymarzony czas na kulinarne eksperymenty! Targi pełne są świeżych i dojrzałych warzyw oraz owoców.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Rumiane jabłka, słodkie śliwki, piękne i dorodne dynie czy dojrzałe owoce żurawiny to tylko niektóre z jesiennych rarytasów. Chyba każdy z nas marzy, aby zatrzymać czar jesiennych warzyw i owoców na dłużej… Jak to zrobić? Odpowiedź jest prosta: zamknąć w słoiku! Aby zachować jesienne smaki i cieszyć się nimi przez całą zimę musimy już teraz zadbać o odpowiednie przygotowanie przetworów! Podpowiadamy jak to zrobić krok po kroku!



Jabłek czar: szarlotka niejedno ma imię!
Większości z nas jesień kojarzy się głównie z aromatyczną i słodką szarlotką! Trudno wyobrazić sobie, że mogłoby jej zabraknąć na naszych stołach. Tradycyjna szarlotka zawiera w sobie jabłka połączone z cynamonem lub wanilią. Jednak jabłka komponują się idealnie także z innymi owocami, korzennymi przyprawami, a nawet niektórymi warzywami. Warto poeksperymentować z przetworami na bazie jabłek ponieważ dzięki temu będziemy mogli odmienić naszą szarlotkę i nadać jej nowego oblicza. Poznaj nasze propozycje na przetwory jabłek, które możesz wykorzystać zarówno do szarlotki, jak i jako słodki dodatek do chleba, jogurtu czy naleśników.

Piekielny dżem jabłkowy
1 kg słodkich jabłek
po małej łyżeczce kardamonu, imbiru oraz cynamonu
łyżeczka posiekanych skórek pomarańczy
2-3 cm ostrej czerwonej papryczki
pół filiżanki wody
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Następnie wrzuć do garnka z grubym dnem, podlej wodą i duś pod przykryciem. po ok. 10 minutach gdy jabłka zaczną się rozpadać dodaj posiekaną ostrą papryczkę, skórkę cytryny i przyprawy. Duś całość, ale już bez przykrycia, często mieszając. Po ok 30-40 minutach, gdy masa będzie błyszcząca i gęsta, przełóż ją do słoiczków i zawekuj!

Jabłkowo-orzechowa bomba energetyczna
Idealna propozycja dla wszystkich osób aktywnych
150g naturalnego masła orzechowego
100 g płatków migdałów
1,5 kg dowolnych jabłek
Łyżeczka oleju kokosowego
Cynamon, wanilia
Jabłka pokrój kostkę i usmaż na oleju kokosowym z cynamonem i wanilią. Smaż do momentu kiedy kostka puści sok i lekko się przyrumieni. Najlepiej, aby chociaż częściowo zachowała swoją strukturę. Pod koniec smażenia dodaj masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie, ale pilnuj aby jabłka nie roztarły się na masę. Migdały upraż na suchej patelni. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Konfiturę przełóż do słoiczków i zawekuj.

Słodko-ostra konfitura dyniowo-jabłkowa
1,5 kg słodkich jabłek
1kg dyni
0,5 kg pigwy
150 g suszonej żurawiny
łyżeczka cynamonu oraz łyżeczka imbiru
łyżeczka wędzonej papryki
pół łyżeczki mielonej papryczki japanelo
trzy duże łyżki ayvaru
2 łyżeczki miodu
Jabłka, pigwę i dynię pokrój oraz uduś na jednolitą masę. W trakcie duszenia dodaj cynamon, imbir, wędzoną paprykę i japanelo. Żurawnię namocz wcześniej w roztworze z 1/3 szklanki gorącej wody, trzech łyżek ayvaru oraz 2 łyżeczek miodu. Kiedy jabłka, pigwa i dynia utworzą już masę dodaj żurawinę wraz z roztworem, w którym się moczyła. Wszystko duś razem ok. 20-30 minut

Przy przetwarzaniu dużej ilości jabłek niezawodnymi akcesoriami będą drylownica do jabłek oraz różnego rodzaju krajalnice. Dzięki nim szybko oczyścimy i pokroimy nasze jabłka oszczędzając tym samym czas.  Szczególnie warto zaopatrzyć się w drylownicę do jabłek taką jak drylownica Comfort Line marki Leifheit Jest ona bardzo prosta w użyciu. Wystarczy rozchylić uchwyt, aby otworzył się wycinak, z którego można z łatwością usunąć gniazdo nasienne jabłka. Równie łatwo można ją dokładnie ręcznie umyć. Dzięki ząbkowanej, ostrej krawędzi wycinanie gniazd nasiennych twardych jabłek i gruszek staje się dziecinnie proste. Wśród dostępnych na rynku krajalnic na uwagę zasługują zwłaszcza krajalnice spiralne oraz te umożliwiające pocięcie jabłka na równe cząstki. Krajalnica do jabłek ze stali szlachetnej marki Leifheit nie tylko tnie jabłka na równe części, ale jednocześnie usuwa gniazda nasienne.

Natomiast dla osób, które chciałaby w szybki sposób uzyskać cienkie spirale z jabłek najlepszym rozwiązaniem będzie krajalnica spiralna Leifheit.

Śliwkowy zawrót głowy – coś więcej niż powidła

Z czym kojarzą się śliwki? Oczywiście z powidłami! Są one jednymi z najbardziej popularnych przetworów śliwkowych. Ale czy wiesz, że z pomocą śliwek możesz przygotować także dietetyczną wersję kremu czekoladowego? A może próbowałeś kiedyś przełamać schemat i przygotować pikantny sos lub chutney ze śliwek? Wykorzystaj jeden z naszych przepisów i zaskocz swoją rodzinę oraz przyjaciół .

Zdrowy krem czekoladowy ze śliwek
3 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)
150 g gorzkiego, ciemnego kakao
100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
Śliwki drylujemy, a następnie gotujemy przez około 45 minut (w tym czasie owoce powinny się już odrobinę rozgotować i puścić więcej soku), a następnie przy pomocy blendera miksujemy je na gładki mus, który ponownie gotujemy, ok. 40 minut. Mus należy dość często mieszać (co ok. 5-7 minut), ponieważ śliwki łatwo przywierają do dna. Mniej więcej na 5 minut przed zakończeniem gotowania do śliwek przesiewamy kakao (cały czas energicznie mieszając trzepaczką) i połamaną na kostki czekoladę. Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc trzeba szczególnie uważać, aby nie przywarła ona do dna. Gorące powidła przelewamy do słoików i pasteryzujemy.

Pikantny sos śliwkowy
Sos ze śliwek i papryczek jest idealnym dodatkiem do mięs oraz wędlin. Doskonale sprawdzi się również jako dip to przekąsek i serów.
2kg śliwek
ok 10 papryczek chili
kawałek imbiru wielkości kciuka
3 ząbki czosnku
25 dkg cukru brązowego
2 łyżki soli
1/3 szklanki octu
Śliwki, imbir oraz chili i czosnek zmiksuj przy pomocy blendera. Całość przelej do garnka o grubym dnie i gotuj przez 2 około godziny, jak powidła.Gdy śliwki zgęstnieją i ściemnieją dodaj cukier, sól i ocet i gotuj ok. 15 min, do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorący sos przelej do małych słoiczków, a następnie zapasteryzuj.

Pikantny chutney ze śliwek
500 g śliwek węgierek
2 średnie cebule (czerwone lub białe)
1-2 łyżki gęstego sosu balsamico
2-3 łyżeczki cukru brązowego
(w zależności od tego, jak słodkie są śliwki)
1 łyżka tartego imbiru
szczypta cynamonu
łyżeczka papryki wędzonej
pieprz cayenne
sól
olej do smażenia cebuli
Śliwki należy wypestkować i pokroić na ćwiartki. Cebulę szatkujemy bardzo drobno. Następnie na głębokiej patelni podsmażyć do momentu aż zmięknie i zarumieni się. Do podsmażonej cebuli dodajemy śliwki, imbir, cukier i cynamon. Całość należy smażyć przez około 30 minut lub dłużej, na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliłyNa koniec doprawiamy masę pieprzem, papryką, sosem balsamico i solą. Chutney powinien mieć konsystencję gęstych powideł.

Jeżeli obawiasz się, że przygotowanie przetworów ze śliwek zabierze Ci mnóstwo czasu i będzie wiązało się z uciążliwym, ręcznym drylowaniem to koniecznie zaopatrz się w automatyczną drylownicę! Drylownica do śliwek marki Leifheit dryluje w ekspresowym tempie. Dzięki nożowi ze stali szlachetnej precyzyjnie usuwa pestki i przygotowuje owoce do ciasta. Miąższ wpada do podstawionej miski, a pestki do pojemnika. Po zakończeniu drylowania można łatwo umyć ją w całości pod bieżącą wodą.

Przygotowując niezwykłe przetwory zarówno ze śliwek, jak i z jabłek pamiętaj, aby zadbać o ich odpowiednią oprawę! Dzięki temu będziesz mogła je podarować bliskim. Co może być piękniejszego niż własnoręcznie zrobiony prezent – troskliwie zapakowany i atrakcyjnie ozdobiony? Zaopatrz się w wyjątkowe i estetyczne słoiki oraz specjalne naklejki do ich dekorowania np. od marki Leifheit. W dekoracyjnym zestawie do wekowania od Leifheita znajduje się wszystko, co jest potrzebne, aby zamienić dżem domowej roboty w pięknie zapakowany podarunek. Samoprzylepne dekoracyjne etykiety stylowo prezentują zawartość – i można je usuwać bez pozostawiania śladów. Kartka na życzenia oferuje miejsce na napisanie życzeń lub osobistych pozdrowień dla obdarowanej osoby. Pokrywka słoików znika pod atrakcyjną serwetką w kropki, którą można zamocować w niewidoczny sposób za pomocą gumek i na koniec ozdobić sznurkiem z naturalnego włókna. Domowych wyrobów nie da się wręczyć w piękniejszy sposób.

autor: / źódło: / opracowanie:
Leifheit
ostatnio dodane:


Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemiiLista warzyw i owoców zatrutych pestycydamiJak dbać o skórę powiek?Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?Dziewczyna we mgle
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Moda ślubna 2018
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Jesienne smakołyki i weki



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Jak dbać o skórę powiek?
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Dziewczyna we mgle
Dziewczyna we mgle
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Moda ślubna 2018
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.
Porost islandzki w trosce o zdrowe gardło
Zadbaj o lepszy sen
Czytaj i słuchaj!
Trendy kulinarne na rok 2018
W stronę przyszłości
Hubert Urbański wie czego pragną Polki!
Kiedy powinniśmy iść do okulisty?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Super Prezent

© 2006-2018 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB