w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Dynia królowa jesieni – jak ją przyrządzić i wykorzystać wszystkie walory?
data publikacji: 31-10-2017 r.
Dynia jest jednym z najbardziej „jesiennych produktów” i symbolem tej niezwykle barwnej pory roku. Chyba każdy z nas zna przynajmniej jeden sposób na jej wykorzystanie.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Zupy, ciasta, kremy, aromatyczne pasty, pieczone kostki dyni czy koktajle z dodatkiem owoców. Myślisz, że o dyni wiesz już wszystko? Ale czy znasz jej właściwości? A czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jakie gadżety kuchenne ułatwią Ci jej przyrządzenie? Zapoznaj się z naszym dyniowym vademecum! Co tkwi w dyni? Czyli wszystko, czego nie wiedziałeś o tym niezwykłym warzywie!

Czy wiesz, że istnieje ponad 45 odmian dyni? Wbrew obiegowej opinii nie wszystkie z nich mają kolor pomarańczowy. Możemy spotkać dynie zielone, białe czy brązowe. Najbardziej znaną i najczęściej spotykaną jest dynia hokkaido, której w przeciwieństwie do innych odmian nie trzeba nawet obierać ze skóry. Ma ona okrągły kształt i pomarańczową skórkę i to właśnie ją wyobrażamy sobie myśląc o standardowej dyni.

Walory smakowe dyni znają chyba wszyscy, którzy kiedykolwiek jej spróbowali. Jednak większość z nas nie zdaje sobie sprawy z jej niezwykłych właściwości zdrowotnych. Dynia kryje w sobie prawdziwe bogactwo w postaci cynku i witaminy C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Miseczka (ok.300g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (pokrywa to prawie 19% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). W dyni zawarty jest takżebeta-karoten, który łagodzi procesy zapalne i pomaga ograniczyć objawy grypy i przeziębienia.

Dynia jest cennym pokarmem nie tylko dla naszego zdrowia, ale także urody! Może ona z powodzeniem zastąpić kremy przeciwzmarszczkowe. Wszystko za sprawą zawartej w niej witaminy A, C i E, które skutecznie „walczą” ze zmarszczkami. Szczególne zasługi dla naszej skóry ma witamina A, która reguluje wytwarzanie łoju i dba o jej młody wygląd.

Dynia w kuchni – kremy, muffiny, sosy, dipy, gulasze, kluseczki i wszystko, czego zapragniesz!
Jeżeli naprawdę lubisz eksperymentować w kuchni to koniecznie musisz zaprzyjaźnić się z dynią! Jest ona niezwykłym darem natury, który można wykorzystać praktycznie do wszystkiego! Świetnie sprawdzi się zarówno w potrawach, na słodko, na słono, jak i w daniach o ostrym, wyrazistym smaku. Można z niej przygotować zupy, sosy, dipy, pasty, gulasze, muffiny, ciasta, kluski, przeciery, przetwory i wiele, wiele innych. Zastosowania dyni nie mają granic! Polecamy szczególnie poeksperymentować i wypróbować kilka niecodziennych połączeń smakowych. Zainspiruj się i poznaj nasze przepisy na dyniowe leniwe i jaglano-dyniowy budyń czekoladowy.

Dyniowe leniwe
250g twarogu
300g puree z dyni
1 jajko
1,5 szklanki maki + mąka do podsypywania
odrobina soli
kawałek masła
cukier do posypania cynamon

Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. Odlewamy wodę i blendujemy na puree. W misce rozgniatamy twaróg, na jak najbardziej gładką masę. Dodajemy puree z dyni, jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy odrobinę soli i zagniatamy gładkie ciasto. W międzyczasie w dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Ciasto wykładamy blat posypany mąką. Odrywamy po kawałku i formujemy równe kluseczki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Po wyciągnięciu z wody obsmażamy kluski na patelni z rozgrzanym masłem. Podajemy z cukrem i cynamonem.

Jaglano-dyniowy budyń czekoladowy
Propozycja dla vegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy dbają o zdrową dietę i cenią sobie roślinne przepisy.
Składniki:
300 g dyni
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
1 lub 2 szklanka mleka krowiego, ryżowego lub migdałowego (w zależności od preferowanej konsystencji)
2 łyżki kakao
2-3 czubate łyżki miodu (w opcji dla vegan syrop z daktyli lub agawy)
Szczypta sproszkowanej wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego

Dynię kroimy na drobną kostkę i gotujemy aż zmięknie. Po przecedzeniu dynidodajemy do niej ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i wszystko blendujemy na jednolitą masę. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kakao, miód lub syrop oraz wanilię. Następnie dodajemy masę dyniowo-jaglaną i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Budyń możemy podawać ze świeżymi owocami lub w wersji mniej dietetycznej – z białą czekoladą : -)
Jakie gadżety przydadzą Ci się podczas przygotowania potraw z dyni?

Dynia ma chyba tylko jedną wadę – jej przygotowanie i krojenie nie należą do najłatwiejszych. Jest ona twardym warzywem, które wymaga dokładnego obrania. Z uwagi na duże rozmiary jest także kłopotliwa w krojeniu. Dlatego warto mieć w swojej kuchni zarówno ostre i wytrzymałe noże, jak i praktyczne gadżety ułatwiające przyrządzenie potraw z dyni. Numerem jeden wśród akcesoriów przydatnych w trakcie gotowania jest młynek do przecierania z drobnymi, średnimi i grubymi oczkami, taki jak ten od firmy Leifheit. Z jego pomocą w mgnieniu oka przygotujesz wyśmienite puree z dyni. Z powodzeniem zastępuje on blender i pozwala uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję. Młynek ma trzy wkładki do przecierania: drobną (2 mm), średnią (3 mm) i grubą (8 mm), które można zmieniać w zależności od potrzeb.



Kolejnym gadżetem niezastąpionym podczas przygotowywania ciasta – szczególnie z dodatkiem dyni – jest wielofunkcyjna miska 3 w 1. Miska do mieszania ciasta 3 w 1 od Leifheit wyróżnia się sprytnymi detalami: dzięki przykrywce mieszając mikserem w misce nie popryskasz ścian wokół. Dodatkowa pokrywka z dużym, poręcznym uchwytem, zamyka szczelnie miskę i zabezpiecza zawartość przed utratą aromatu, dzięki czemu można ją z powodzeniem przechowywać w lodówce. Zmieszasz w niej ciasto na dyniowe muf finy lub dyniowe leniwe, przechowasz w lodówce pozostałe z obiady puree czy dyniową sałatkę.

Kompletując akcesoria przydatne do przyrządzenia dyni warto zaopatrzyć się także w klika akcesoriów, które mają wszechstronne zastosowanie w kuchni i przydadzą się kiedy będziemy przyrządzać rozmaite sałatki ciasta czy inne potrawy. Szczególnie polecamy zainwestować w dobrą i wytrzymałą tarkę, dzięki której zetrzemy nawet najtwardsze owoce i warzywa. Do takich tarek należą np. te firmy Leifheit, których ostre noże naprawdę tną, zamiast odrywać. Krojenie i ścieranie produktów jest znacznie łatwiejsze. Przy minimalnym nacisku można rozdrabniać twarde produkty żywnościowe takie jak orzechy, parmezan i czekoladę, tak samo starannie, jak i ciąć w cieniutkie plasterki warzywa i owoce.

Osobom, które uwielbiają piec ciasta z pewnością przyda się także sitko do mąki i cukru pudru. Idealnym wyborem są sitka, które można trzymać jedną ręką. Można używać go zarówno do równomiernego posypywania mąką blatu, czy też do posypywania ciast i wypieków cukrem lub cukrem pudrem, a także do przesiewania mąki do klusek czy placków.

Jak się okazuje dynia jest warzywem, które sprawdzi się doskonale zarówno jako dodatek do potraw, jak i danie główne! Szczególnie jesienią polecamy poeksperymentować w kuchni i stworzyć swój własny patent na idealny posiłek z dyni.

autor: / źódło: / opracowanie:
Leifheit
ostatnio dodane:


Świąteczne prezenty? Naturalnie!Zdrowa wodaMagia natury zaklęta w kosmetykach wegańskichSoraya tauryNOWA ENERGIAWybierz świąteczne prezentyS.O.S. dla farbowanych włosów
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?
Jak zachować świeżość w tym gorącym, przedświątecznym czasie?
Jak nauczyć dziecko zdrowego odżywiania?
Powieść, której nie można się oprzeć!
Jak zaplanować sprzątanie przed świętami?
Polki nie chcą starzeć się z godnością
Mąka na święta – jak wybrać właściwą?
Prawidłowe odżywianie
Przepisy na świątecznego buraka
Leki złożone na przeziębienie
Właściwości zbóż prezentuje dietetyk
Miód w diecie dzieci
Wpływ ruchu na rozwój mowy
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku
Okulary „zerówki” – czy nie szkodzą oczom?
Szynka w miodzie z goździkami
Drobne przekąski nie tylko dla dzieci
Jak leczyć choroby autoimmunizacyjne?
Mały katar, duże wyzwanie – jak pielęgnować nosek dziecka?



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Dynia królowa jesieni – jak ją przyrządzić i wykorzystać wszystkie walory?



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Soraya tauryNOWA ENERGIA
Soraya tauryNOWA ENERGIA
Wybierz świąteczne prezenty
Wybierz świąteczne prezenty
S.O.S. dla farbowanych włosów
S.O.S. dla farbowanych włosów
Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?
Jak zachować świeżość w tym gorącym, przedświątecznym czasie?
Jak nauczyć dziecko zdrowego odżywiania?
Powieść, której nie można się oprzeć!
Jak zaplanować sprzątanie przed świętami?
Polki nie chcą starzeć się z godnością
Mąka na święta – jak wybrać właściwą?
Prawidłowe odżywianie
Przepisy na świątecznego buraka
Wybierz świąteczne prezenty! Konkurs
Świąteczne prezenty? Naturalnie!
Zdrowa woda
Leki złożone na przeziębienie
Właściwości zbóż prezentuje dietetyk
Miód w diecie dzieci
Wpływ ruchu na rozwój mowy
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku
Okulary „zerówki” – czy nie szkodzą oczom?
Magia natury zaklęta w kosmetykach wegańskich
Szynka w miodzie z goździkami
Drobne przekąski nie tylko dla dzieci
Jak leczyć choroby autoimmunizacyjne?
Mały katar, duże wyzwanie – jak pielęgnować nosek dziecka?
Komórki macierzyste jabłoni
Koncentrat w saszetce
Zestaw startowy od hi hybrid
Dlaczego terapie łączone dają jeszcze lepsze rezultaty?
Święta z rodzinką.pl
„Razem Możemy Więcej” – akcja Endo dla Fundacji Spełnionych Marzeń rozpoczęta!
Black Friday i Cyber Monday
Zimowe dodatki w wersji DIY
Jak dbać o oczy w wieku dojrzałym?
Spacer w markecie lub galerii handlowej z niemowlakiem?
Przytulne wnętrze w stylu hygge
Damy polskiego imperium - konkurs
Kobiety, które zbudowały mocarstwo
Jesienne trendy
Popraw witalność i jędrność skóry
W walce z jesienno-zimową infekcją
Dynia królowa jesieni – jak ją przyrządzić i wykorzystać wszystkie walory?
Jak przygotować Halloweenowe przyjęcie dla najmłodszych?
Jak skomponować wartościowy podwieczorek dla dziecka?
Jak posprzątać groby?
Na pomarańczowo, czyli zapiekanka z dynią
5 sposobów na pokonanie jesiennej chandry
Zmiana diety na jesień
Dopasuj biżuterię do dekoltu
Jak znaleźć pracę?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB