w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Jogurt naturalny
data publikacji: 06-08-2008 r.
Wyjątkowe właściwości jogurtu cenione są od tysięcy lat. Dowody archeologicznie wskazują, że już starożytni Babilończycy delektowali się jego oryginalnym smakiem. Czemu jogurt zawdzięcza taką sławę?
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Kubeczek mlecznego napoju fermentowanego dostarczy naszemu organizmowi m.in. wysokowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne, a także łatwo przyswajalny wapń. Nic więc dziwnego, że można było go znaleźć w menu starożytnych Babilończyków. A przecież ogromną zaletą jogurtów jest również korzystny wpływ na skład flory jelitowej. To bardzo istotne dla zdrowia układu trawiennego. Jej nieprawidłowy skład przyczynia się bowiem do powstawania uciążliwych i niebezpiecznych problemów trawiennych. Spożywanie jogurtów wskazane jest dla dzieci, dorosłych, osób starszych, a nawet w wielu przypadkach dla osób mających problemy związane ze złym trawieniem laktozy. Tym bardziej, że dzisiejsze czasy bez wątpienia sprzyjają utrwalaniu złych nawyków żywieniowych.

Krótka historia jogurtu
Fermentacja znana jest w przemyśle spożywczym, jako proces wykorzystywany do utrwalania biologicznego żywności. Metoda ta znana jest człowiekowi od wielu tysięcy lat do przedłużania trwałości mleka. Co ciekawe pierwsze jej zastosowanie datuje się na 10 – 15 tysięcy lat temu, kiedy człowiek zaczął uprawiać ziemię i hodować zwierzęta domowe, jak krowy, owce, kozy czy wielbłądy. Napoje podobne do dzisiejszego jogurtu były już znane Babilończykom, Egipcjanom, Turkom, na Bałkanach oraz narodom Azji. Ludność wiejska przez setki lat wytwarzała jogurt poprzez długotrwałe gotowanie mleka bawolego, koziego lub krowiego. W ten sposób zagęszczone miało silnie kwaśny smak, a jego zwarta konsystencja często zmuszała do rozcieńczenia go przed spożyciem. Fermentowane napoje mleczne powstawały również w wyniku pozostawiania surowego mleka bez schłodzenia. Ulegało ono zakwaszeniu pod wpływem naturalnej mikroflory mleka. Mimo że to właśnie z systematycznym spożyciem jogurtów wiązana jest długowieczność ludów krajów bałkańskich, przemysłową produkcję fermentowanych napojów mlecznych rozpoczęto dopiero pod koniec XIX wieku. Wyjątkową zaletę jogurtów, czyli korzystny wpływ na skład flory jelitowej, powinien podkreślać fakt, że na początku XX wieku sprzedawano je jedynie w aptekach!

Jogurt naturalny dzisiaj
Dzisiaj, dzięki wiedzy i postępowi technicznemu jogurty są dodatkowo udoskonalane. Bakterie, którym zawdzięczamy oryginalny smak i walory zdrowotne jogurtów, często nie docierały żywe do jelit. Wiele z nich ginęło w kwasach żołądkowych. Obecnie technologia pozwala im przetrwać podróż przez przewód pokarmowy. Owszem mleko zostaje poddawane tradycyjnemu procesowi fermentacji, ale zachodzi to w nieco inny sposób. Na obecnym etapie technologicznym do mleka pasteryzowanego dodawane są żywe kultury bakterii. W jogurtach Activia natomiast znajduje się dodatkowo szczep bakterii ActiRegularis. To szczep bakterii probiotycznych, które mają udowodniony naukowo wpływ na przyspieszenie pasażu jelitowego. Nie giną w kwasach żołądkowych, co pozwala im na dotarcie do jelita grubego, gdzie rozpoczynają swoją pracę. Activia naturalna oprócz właściwości typowych dla zwykłego jogurtu posiada, więc dodatkowy atut.

Oprócz zmian technologicznych zmieniła się także dostępność jogurtów, a także wzrosła ich popularność. Wpływ na to ma zapewne możliwość ich wszechstronnego zastosowania. Do jogurtu w kubeczku bowiem wystarczy dodać łyżeczkę miodu czy też owoce, tworząc tym samym zdrowy deser. Jogurt wymieszany z ziołami idealnie zastąpi tłusty sos do sałatki czy dip do mięsa. Warto pamiętać także o smacznych i lekkich chłodnikach z warzyw i owoców, które doskonale smakują podczas letnich upałów, a które można właśnie przyrządzić na bazie jogurtu naturalnego.

Lucyna Kozłowska – specjalista ds. żywienia

autor: / źódło: / opracowanie:
Activia
ostatnio dodane:


28 dni Bikini BodyJak wspierać rodzeństwo, by unikać konfliktów?10 popularnych pytań na rozmowie kwalifikacyjnejJednogarnkowe danieDieta na mocne nerwySporty zimowe w okularach
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Zmowa byłych żon
Obalamy mity na temat pieczywa
Zdrowa i lekka przekąska
Biografia księdza Kaczkowskiego
Cebula nadziewana pieczarkami
Co na katar?
Jak przygotować się do ciąży?
Zima bez infekcji
Jak dbać o wzrok w pracy?
Przyjaciel włosów, skóry i paznokci
Czy istnieją produkty całkowicie bezcukrowe?
Czwarta władza
Masz blizny?
Jak przypadkiem zostać damą?
Super zboża powracają na nasze stoły!
Zdrowe jelita
Fermentacja i kiszonki
Nie odżywiaj swojego raka
Wyjątkowa biżuteria na Walentynki



przejdź do tematu Jogurt naturalny aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 7 komentarzy - ostatnie to:

naomi26 napisała: (w dniu: 06-08-2008 18:54)
ja lubie jogurt naturalny z zbozami bardzo wesoły
Astaroth napisała: (w dniu: 06-08-2008 20:45)
naomi dokładnie tak jak ja. Uwielbiam musli i zboże. No i gdy sobie wrzucę do niego świeże truskawki, albo jagody, mmm. Natomiast samego, bez dodatków nie trawię;p
matcia1 napisała: (w dniu: 06-08-2008 21:41)
Jogurt naturalny też lubię z płatkami i miodem, na śniadanie znakomity. uśmiech
Aneta1001 napisała: (w dniu: 07-08-2008 12:23)
Wolę jogurt owocowy i z musli ale bez dodatków, naturalny to nie dla mnie uśmiech
naomi26 napisała: (w dniu: 07-08-2008 17:32)
Astaroth ze swiezymi owocami musi byc mniammmmmmm, ale jeszcze nie wrzucalam uśmiech
Astaroth napisała: (w dniu: 07-08-2008 22:40)
naomi, żałuj!! To jest cuuudowne;) Niebo w gębie:)


zaloguj się aby napisać własny komentarz



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

28 dni Bikini Body
28 dni Bikini Body
Jak wspierać rodzeństwo, by unikać konfliktów?
Jak wspierać rodzeństwo, by unikać konfliktów?
10 popularnych pytań na rozmowie kwalifikacyjnej
10 popularnych pytań na rozmowie kwalifikacyjnej
Jednogarnkowe danie
Jednogarnkowe danie
Cebula nadziewana pieczarkami
Co na katar?
Jak przygotować się do ciąży?
Weselne trendy 2018
Zima bez infekcji
Jak dbać o wzrok w pracy?
Przyjaciel włosów, skóry i paznokci
Czy istnieją produkty całkowicie bezcukrowe?
Czwarta władza
Masz blizny?
Jak przypadkiem zostać damą?
Super zboża powracają na nasze stoły!
Zdrowe jelita
Fermentacja i kiszonki
Nie odżywiaj swojego raka
Wyjątkowa biżuteria na Walentynki
Wybierz upominek dla drugiej połówki
Walentynkowy lipart
Literackie walentynki
Wyposażenie łazienki
Poczuj miętę na wiosnę!
Gotuję, nie marnuję
Dieta na mocne nerwy
Sporty zimowe w okularach
Piękna skóra to skóra nawilżona
Ślubny blask
Marchew i groszek w nietypowym wydaniu
Chwila odpoczynku przy małym dziecku?
10 prostych sposobów na oszczędzanie wody w domu
Barbie On The Go – nowa linia zabawek od Mattel
Bezpieczne ferie 2018
Roślinny kabaret. Botanika i wyobraźnia
Ekstrakt pokrzywy - działa cuda
Triki, które pomogą Ci szybko i bez wysiłku sprzątnąć po karnawałowym przyjęciu
Przygotuj karnawałową kreację
Efektowne przekąski
Do kiedy dziecko karmi się mlekiem?
Jak wybrać oczyszczacz powietrza?
Haftowane gałgany
Rozmowa kwalifikacyjna
10 powodów, dlaczego warto odwiedzić Kraków zimą
Naprawi relacje z siostrą?
Buraki zapiekane z serem owczym
Trendy 2018 branża beauty
Jak się odnaleźć w nowej pracy?
Powrót do formy i wagi w Nowym Roku
Kapusta - pełna witamin i kulinarnych inspiracji
Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2018 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB