w portalu  | na forum
w bazie kalorii
wspieram akcję Dzień Wody
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Jogurt naturalny
data publikacji: 06-08-2008 r.
Wyjątkowe właściwości jogurtu cenione są od tysięcy lat. Dowody archeologicznie wskazują, że już starożytni Babilończycy delektowali się jego oryginalnym smakiem. Czemu jogurt zawdzięcza taką sławę?
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Kubeczek mlecznego napoju fermentowanego dostarczy naszemu organizmowi m.in. wysokowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne, a także łatwo przyswajalny wapń. Nic więc dziwnego, że można było go znaleźć w menu starożytnych Babilończyków. A przecież ogromną zaletą jogurtów jest również korzystny wpływ na skład flory jelitowej. To bardzo istotne dla zdrowia układu trawiennego. Jej nieprawidłowy skład przyczynia się bowiem do powstawania uciążliwych i niebezpiecznych problemów trawiennych. Spożywanie jogurtów wskazane jest dla dzieci, dorosłych, osób starszych, a nawet w wielu przypadkach dla osób mających problemy związane ze złym trawieniem laktozy. Tym bardziej, że dzisiejsze czasy bez wątpienia sprzyjają utrwalaniu złych nawyków żywieniowych.

Krótka historia jogurtu
Fermentacja znana jest w przemyśle spożywczym, jako proces wykorzystywany do utrwalania biologicznego żywności. Metoda ta znana jest człowiekowi od wielu tysięcy lat do przedłużania trwałości mleka. Co ciekawe pierwsze jej zastosowanie datuje się na 10 – 15 tysięcy lat temu, kiedy człowiek zaczął uprawiać ziemię i hodować zwierzęta domowe, jak krowy, owce, kozy czy wielbłądy. Napoje podobne do dzisiejszego jogurtu były już znane Babilończykom, Egipcjanom, Turkom, na Bałkanach oraz narodom Azji. Ludność wiejska przez setki lat wytwarzała jogurt poprzez długotrwałe gotowanie mleka bawolego, koziego lub krowiego. W ten sposób zagęszczone miało silnie kwaśny smak, a jego zwarta konsystencja często zmuszała do rozcieńczenia go przed spożyciem. Fermentowane napoje mleczne powstawały również w wyniku pozostawiania surowego mleka bez schłodzenia. Ulegało ono zakwaszeniu pod wpływem naturalnej mikroflory mleka. Mimo że to właśnie z systematycznym spożyciem jogurtów wiązana jest długowieczność ludów krajów bałkańskich, przemysłową produkcję fermentowanych napojów mlecznych rozpoczęto dopiero pod koniec XIX wieku. Wyjątkową zaletę jogurtów, czyli korzystny wpływ na skład flory jelitowej, powinien podkreślać fakt, że na początku XX wieku sprzedawano je jedynie w aptekach!

Jogurt naturalny dzisiaj
Dzisiaj, dzięki wiedzy i postępowi technicznemu jogurty są dodatkowo udoskonalane. Bakterie, którym zawdzięczamy oryginalny smak i walory zdrowotne jogurtów, często nie docierały żywe do jelit. Wiele z nich ginęło w kwasach żołądkowych. Obecnie technologia pozwala im przetrwać podróż przez przewód pokarmowy. Owszem mleko zostaje poddawane tradycyjnemu procesowi fermentacji, ale zachodzi to w nieco inny sposób. Na obecnym etapie technologicznym do mleka pasteryzowanego dodawane są żywe kultury bakterii. W jogurtach Activia natomiast znajduje się dodatkowo szczep bakterii ActiRegularis. To szczep bakterii probiotycznych, które mają udowodniony naukowo wpływ na przyspieszenie pasażu jelitowego. Nie giną w kwasach żołądkowych, co pozwala im na dotarcie do jelita grubego, gdzie rozpoczynają swoją pracę. Activia naturalna oprócz właściwości typowych dla zwykłego jogurtu posiada, więc dodatkowy atut.

Oprócz zmian technologicznych zmieniła się także dostępność jogurtów, a także wzrosła ich popularność. Wpływ na to ma zapewne możliwość ich wszechstronnego zastosowania. Do jogurtu w kubeczku bowiem wystarczy dodać łyżeczkę miodu czy też owoce, tworząc tym samym zdrowy deser. Jogurt wymieszany z ziołami idealnie zastąpi tłusty sos do sałatki czy dip do mięsa. Warto pamiętać także o smacznych i lekkich chłodnikach z warzyw i owoców, które doskonale smakują podczas letnich upałów, a które można właśnie przyrządzić na bazie jogurtu naturalnego.

Lucyna Kozłowska – specjalista ds. żywienia

autor: / źódło: / opracowanie:
Activia
ostatnio dodane:


Mineralne pudry wypiekaneKotlety mielone z cukinią i kozim seremKasza jaglana niezbędna w diecie dzieckaMoje córki krowyImbir – poznaj jego leczniczą i odchudzającą mocNowy Rok - nowa fryzura
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Misiek w Nowym Jorku
Hybryda – manikiur, który przetrwa wszystko!
Wisława Szymborska, której do tej pory nie znaliśmy
Brukselka – w mini formie maksi zalety
Technologia No Frost
Jak prawidłowo dbać o kołdrę antybakteryjną?
Zboża w diecie człowieka
Dieta eliminująca gluten lub pszenicę
Dieta wykluczająca
Rozgrzewający krem do stóp
Olejki pod prysznic
Wielka historia małej kreski
Bieganie - kobieca strona mocy
Kawowa recepta na radość
Pomadka do ust wrażliwych
Lifting od fundamentów
Ta książka zmieni twoje myślenie o jedzeniu
25 ml zdrowia w filiżance
Zmysłowy makijaż oka



przejdź do tematu Jogurt naturalny aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 7 komentarzy - ostatnie to:

naomi26 napisała: (w dniu: 06-08-2008 18:54)
ja lubie jogurt naturalny z zbozami bardzo wesoły
Astaroth napisała: (w dniu: 06-08-2008 20:45)
naomi dokładnie tak jak ja. Uwielbiam musli i zboże. No i gdy sobie wrzucę do niego świeże truskawki, albo jagody, mmm. Natomiast samego, bez dodatków nie trawię;p
matcia1 napisała: (w dniu: 06-08-2008 21:41)
Jogurt naturalny też lubię z płatkami i miodem, na śniadanie znakomity. uśmiech
Aneta1001 napisała: (w dniu: 07-08-2008 12:23)
Wolę jogurt owocowy i z musli ale bez dodatków, naturalny to nie dla mnie uśmiech
naomi26 napisała: (w dniu: 07-08-2008 17:32)
Astaroth ze swiezymi owocami musi byc mniammmmmmm, ale jeszcze nie wrzucalam uśmiech
Astaroth napisała: (w dniu: 07-08-2008 22:40)
naomi, żałuj!! To jest cuuudowne;) Niebo w gębie:)


zaloguj się aby napisać własny komentarz



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Kasza jaglana niezbędna w diecie dziecka
Kasza jaglana niezbędna w diecie dziecka
Moje córki krowy
Moje córki krowy
Imbir – poznaj jego leczniczą i odchudzającą moc
Imbir – poznaj jego leczniczą i odchudzającą moc
Nowy Rok - nowa fryzura
Nowy Rok - nowa fryzura
Hybryda – manikiur, który przetrwa wszystko!
Wisława Szymborska, której do tej pory nie znaliśmy
Brukselka – w mini formie maksi zalety
Technologia No Frost
Jak prawidłowo dbać o kołdrę antybakteryjną?
Zboża w diecie człowieka
Dieta eliminująca gluten lub pszenicę
Dieta wykluczająca
Rozgrzewający krem do stóp
Olejki pod prysznic
Wielka historia małej kreski
Bieganie - kobieca strona mocy
Mineralne pudry wypiekane
Kawowa recepta na radość
Pomadka do ust wrażliwych
Lifting od fundamentów
Ta książka zmieni twoje myślenie o jedzeniu
25 ml zdrowia w filiżance
Zmysłowy makijaż oka
Zaawansowana pielęgnacja skóry dojrzałej
Fakty i mity na temat mięsa z kurczaka
Rybne nowości
Wygraj elektroniczny pilnik do stóp!
Pikantne skrzydełka z kurczaka
Jak dbać o dłonie zimą?
Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
Pieczony schab z chrzanowym sosem
Bariery kariery
Zostań ekspertem w swojej dziedzinie!
Porady kosmetologa: Jak dbać o cerę naczynkową?
Chusteczki nawilżane dla dzieci Velvet Baby
Suplement diety na pierwsze oznaki starzenia
Pielęgnacja włosów jesienią i zimą
Ochrona przed mrozem i wiatrem
Na przesuszone włosy
Nitkuj zęby, ciesz się zdrowym uśmiechem!
Miłosierdzie to imię Boga
Najserdeczniejsze życzenia noworoczne
Szampańskiej zabawy!
Eleganckie obuwie wizytowe
Look karnawałowy 2016
Noworoczne odchudzanie krok po kroku
Tapas – sylwestrowe must have
Czy zimą śpimy gorzej?
Najlepszy kosmetyk wszech czasów?
Noworoczne postanowienia
Wybierz idealny prezent dla siebie!
Moc Peelingów

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2013 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB