w portalu  | na forum
w bazie kalorii
wspieram akcję Dzień Wody
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Jogurt naturalny
data publikacji: 06-08-2008 r.
Wyjątkowe właściwości jogurtu cenione są od tysięcy lat. Dowody archeologicznie wskazują, że już starożytni Babilończycy delektowali się jego oryginalnym smakiem. Czemu jogurt zawdzięcza taką sławę?
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Kubeczek mlecznego napoju fermentowanego dostarczy naszemu organizmowi m.in. wysokowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne, a także łatwo przyswajalny wapń. Nic więc dziwnego, że można było go znaleźć w menu starożytnych Babilończyków. A przecież ogromną zaletą jogurtów jest również korzystny wpływ na skład flory jelitowej. To bardzo istotne dla zdrowia układu trawiennego. Jej nieprawidłowy skład przyczynia się bowiem do powstawania uciążliwych i niebezpiecznych problemów trawiennych. Spożywanie jogurtów wskazane jest dla dzieci, dorosłych, osób starszych, a nawet w wielu przypadkach dla osób mających problemy związane ze złym trawieniem laktozy. Tym bardziej, że dzisiejsze czasy bez wątpienia sprzyjają utrwalaniu złych nawyków żywieniowych.

Krótka historia jogurtu
Fermentacja znana jest w przemyśle spożywczym, jako proces wykorzystywany do utrwalania biologicznego żywności. Metoda ta znana jest człowiekowi od wielu tysięcy lat do przedłużania trwałości mleka. Co ciekawe pierwsze jej zastosowanie datuje się na 10 – 15 tysięcy lat temu, kiedy człowiek zaczął uprawiać ziemię i hodować zwierzęta domowe, jak krowy, owce, kozy czy wielbłądy. Napoje podobne do dzisiejszego jogurtu były już znane Babilończykom, Egipcjanom, Turkom, na Bałkanach oraz narodom Azji. Ludność wiejska przez setki lat wytwarzała jogurt poprzez długotrwałe gotowanie mleka bawolego, koziego lub krowiego. W ten sposób zagęszczone miało silnie kwaśny smak, a jego zwarta konsystencja często zmuszała do rozcieńczenia go przed spożyciem. Fermentowane napoje mleczne powstawały również w wyniku pozostawiania surowego mleka bez schłodzenia. Ulegało ono zakwaszeniu pod wpływem naturalnej mikroflory mleka. Mimo że to właśnie z systematycznym spożyciem jogurtów wiązana jest długowieczność ludów krajów bałkańskich, przemysłową produkcję fermentowanych napojów mlecznych rozpoczęto dopiero pod koniec XIX wieku. Wyjątkową zaletę jogurtów, czyli korzystny wpływ na skład flory jelitowej, powinien podkreślać fakt, że na początku XX wieku sprzedawano je jedynie w aptekach!

Jogurt naturalny dzisiaj
Dzisiaj, dzięki wiedzy i postępowi technicznemu jogurty są dodatkowo udoskonalane. Bakterie, którym zawdzięczamy oryginalny smak i walory zdrowotne jogurtów, często nie docierały żywe do jelit. Wiele z nich ginęło w kwasach żołądkowych. Obecnie technologia pozwala im przetrwać podróż przez przewód pokarmowy. Owszem mleko zostaje poddawane tradycyjnemu procesowi fermentacji, ale zachodzi to w nieco inny sposób. Na obecnym etapie technologicznym do mleka pasteryzowanego dodawane są żywe kultury bakterii. W jogurtach Activia natomiast znajduje się dodatkowo szczep bakterii ActiRegularis. To szczep bakterii probiotycznych, które mają udowodniony naukowo wpływ na przyspieszenie pasażu jelitowego. Nie giną w kwasach żołądkowych, co pozwala im na dotarcie do jelita grubego, gdzie rozpoczynają swoją pracę. Activia naturalna oprócz właściwości typowych dla zwykłego jogurtu posiada, więc dodatkowy atut.

Oprócz zmian technologicznych zmieniła się także dostępność jogurtów, a także wzrosła ich popularność. Wpływ na to ma zapewne możliwość ich wszechstronnego zastosowania. Do jogurtu w kubeczku bowiem wystarczy dodać łyżeczkę miodu czy też owoce, tworząc tym samym zdrowy deser. Jogurt wymieszany z ziołami idealnie zastąpi tłusty sos do sałatki czy dip do mięsa. Warto pamiętać także o smacznych i lekkich chłodnikach z warzyw i owoców, które doskonale smakują podczas letnich upałów, a które można właśnie przyrządzić na bazie jogurtu naturalnego.

Lucyna Kozłowska – specjalista ds. żywienia

autor: / źódło: / opracowanie:
Activia
ostatnio dodane:


Śmieszne kanapkiPoradnik dla mężczyznyPielęgnacja skóry w XXI wieku według Katie HolmesDynia - poradnik szefa kuchniWykreuj własne szczęście!Szykowne szpilki
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Trening w czasie mrozu
Przysmaki na rozgrzanie
Marka AVON z Nagrodą Dwudziestolecia „Twojego Stylu”!
Bądź pewna siebie!
Nawet do góry nogami
Dołącz do Dnia Wody i wygraj nagrody!
Nawilżanie przez 24h
Gdy wypadają włosy…
Orzechy - najlepszy suplement diety?
Zrób to sam: scrabble na… ścianie!
Taupe - kolor sezonu 2014/2015
Uwolnij swoje włosy od rutyny
Choroba zwyrodnieniowa stawów
Marzysz o związku idealnym?
Kolory jesieni - kolekcja Solar na sezon 2014/15
Zimowa pielęgnacja domowego ogródka
Inwestycja w CV dziecka
Naleśniki na słono czy na słodko?
Odkryj nowy rytuał piękna



przejdź do tematu Jogurt naturalny aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 7 komentarzy - ostatnie to:

naomi26 napisała: (w dniu: 06-08-2008 18:54)
ja lubie jogurt naturalny z zbozami bardzo wesoły
Astaroth napisała: (w dniu: 06-08-2008 20:45)
naomi dokładnie tak jak ja. Uwielbiam musli i zboże. No i gdy sobie wrzucę do niego świeże truskawki, albo jagody, mmm. Natomiast samego, bez dodatków nie trawię;p
matcia1 napisała: (w dniu: 06-08-2008 21:41)
Jogurt naturalny też lubię z płatkami i miodem, na śniadanie znakomity. uśmiech
Aneta1001 napisała: (w dniu: 07-08-2008 12:23)
Wolę jogurt owocowy i z musli ale bez dodatków, naturalny to nie dla mnie uśmiech
naomi26 napisała: (w dniu: 07-08-2008 17:32)
Astaroth ze swiezymi owocami musi byc mniammmmmmm, ale jeszcze nie wrzucalam uśmiech
Astaroth napisała: (w dniu: 07-08-2008 22:40)
naomi, żałuj!! To jest cuuudowne;) Niebo w gębie:)


zaloguj się aby napisać własny komentarz



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Pielęgnacja skóry w XXI wieku według Katie Holmes
Pielęgnacja skóry w XXI wieku według Katie Holmes
Dynia - poradnik szefa kuchni
Dynia - poradnik szefa kuchni
Wykreuj własne szczęście!
Wykreuj własne szczęście!
Szykowne szpilki
Szykowne szpilki
Gdy wypadają włosy…
Orzechy - najlepszy suplement diety?
Zrób to sam: scrabble na… ścianie!
Taupe - kolor sezonu 2014/2015
Uwolnij swoje włosy od rutyny
Choroba zwyrodnieniowa stawów
Marzysz o związku idealnym?
Kolory jesieni - kolekcja Solar na sezon 2014/15
Zimowa pielęgnacja domowego ogródka
Inwestycja w CV dziecka
Naleśniki na słono czy na słodko?
Odkryj nowy rytuał piękna
Lśniące naczynia
Termoablacja ultradźwiękowa
Sportowe i efektywne
Skóra zimą – jak ją pielęgnować?
Zakażenia okolic intymnych w ciąży
Nowy zapach Possess od Oriflame
Materac dla dziecka
Bezpłatna aktualizacja map
Techniczne nowości
Pani z przedszkola
Co warto wiedzieć, przygotowując potrawę z dyni?
Pestki z dyni
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Marynowana dynia w occie
Smoczki zaprojektowane z myślą o noworodku
Lody dyniowo imbirowe
Mięsa duszone - poradnik szefa kuchni
Ryż Jaśminowy
Szpilki kontra trampki
Nowość dla lekkich i dobrze wyglądających nóg
Gołąbki z kaszą jęczmienną i wegetariańskimi pulpetami
Wzbogać wodę w magnez!
Strasznie smaczna mieszanka od Maoam!
Krem podkreślający loki
Nowa torebka na jesień!
Odkrywaj swoje talenty i spełniaj marzenia
Krem na każdą pogodę
A moja mama ma w torebce psa
Kuchnia Kobiet
Odkryj piękno mocnych włosów
Jak dogonić szczęście
Odkryj innowacyjną pielęgnację odżywczą AVON Anew Nutri-Advance
Uszczelni naczynka
Rodzicielstwo a nowoczesna technologia
Nowe Scirocco już w salonach
Żyj zdrowo i aktywnie

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2013 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB