w portalu  | na forum
w bazie kalorii
wspieram akcję Dzień Wody
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Kasza gryczana i jęczmienna
data publikacji: 23-02-2009 r.
Kasza to jadalne nasiona zbóż takich jak jęczmień, owies, proso, ryż, gryka, kukurydza i pszenica. Występuje w postaci lekko rozdrobnionej lub tylko pozbawionej twardej łuski, czyli części zawierającej składniki nieprzyswajalne.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Znana i ceniona, znajduje zastosowanie w kuchniach całego świata. W kuchni polskiej aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji. Do najbardziej znanych rodzajów kasz zaliczane są: kasza gryczana, perłowa, jęczmienna, kukurydziana, manna i kuskus.

Kasza gryczana uznawana jest za najzdrowszą. Wytwarzana z gryki zawiera dużo białka, tłuszczu, węglowodanów i składników mineralnych. Jej właściwości doceniła już nawet medycyna ludowa, wykorzystując ją jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Spożywanie grubej kaszy zapobiega też tworzeniu się polipów w jelicie grubym, a co za tym idzie nowotworów tego narządu. Zalety kaszy gryczanej mówią same za siebie i powinna ona znaleźć miejsce w kuchni w każdym domu. Jest wyśmienitym składnikiem wielu sałatek, gołąbków, zup, gulaszów i kaszanki. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadów i dań z warzyw, zastępując kluski czy ziemniaki.

Kasze perłowa i manna należą do grupy kasz drobnych, czyli uzyskiwanych w wyniku dodatkowego obtoczenia i wypolerowania ziaren uprzednio pociętych lub połamanych. Kasza manna idealnie nadaje się na kleik dla osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych i nerek. Kleik zalecany jest również podczas rekonwalescencji osobom po operacjach. Jest daniem lekkostrawnym, a przy tym dostarczającym dużą dawkę węglowodanów. Zaś kasza perłowa swoje zastosowanie znajdzie przy sporządzaniu dań jarskich, takich jak krokiety oraz jako dodatek do zup i sałatek. Można ją również podawać na słodko, np. z jabłkiem i cynamonem.

Kasza jęczmienna należy do grupy kasz łamanych o większym stopniu rozdrobnienia. Uzyskuje się ją za pomocą pocięcia lub połamania ziarna obłuskanego. Jest niezastąpionym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję naszej skóry oraz pomaga w procesach krwiotwórczych zapobiegając anemii. Największą jednak zaletą kaszy z grupy łamanych jest rozpuszczalny błonnik, który powoduje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kasza jęczmienna szczególnie polecana jest chorym na przewlekłe zapalenie oskrzeli, cukrzycę oraz osobom z niewydolnością krążenia. Najczęściej dodawana jest do zup i słodkich legumin, czyli deserów takich jak kisiele czy budynie.

Kasza kukurydziana produkowana jest w postaci drobnego i grubego grysiku. Naszemu organizmowi dostarcza duże ilości błonnika, witaminy B1 i PP oraz beta-karotenu, który chroni nasz organizm przed drobnoustrojami oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i systemu immunologicznego. Kasza kukurydziana jest pomocna przy problemach żołądkowych, jelitowych i trzustkowych. Idealna do zapiekanek, zup i gulaszów, znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni polskiej, ale również włoskiej i rumuńskiej, jako główny składnik cenionej i popularnej tam potrawy zwanej mamałygą.

Kuskus, czyli grysik pszenny obtaczany w mące lub w grubszym grysiku, zaliczany jest do najważniejszych składników kuchni tunezyjskiej, algierskiej i marokańskiej. Ta drobna kaszka jest źródłem białka i węglowodanów będących doskonałym źródłem energii dla naszego organizmu. Kuskus gotuje się na parze, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany powinien być sypki i niekleisty. Często wykorzystuje się go do wypieków, deserów i sałatek. Doskonale nadaje się również do potraw mięsnych, przede wszystkim z baraniną. A przysmażony na patelni razem z warzywami, np. z dynią, tworzy niepowtarzalny bukiet smaków.

Poznając zalety wszystkich kasz marki Orico dowiadujemy się jak wszechstronne może być ich zastosowanie w wielu przygotowywanych przez nas posiłkach. Po wprowadzeniu do naszej diety chociaż jednego rodzaju kaszy możemy odświeżyć stary i nudny przepis, stwarzając smaczne i zdrowe danie, które z pewnością zaspokoi gusta nawet najwybredniejszego smakosza.

Aby ułatwić konsumentom przyrządzanie posiłków, firma Orico wprowadziła do swojego asortymentu mieszankę kaszy z warzywami w kartoniku. Jest to doskonały sposób na przygotowanie szybkiego i smacznego posiłku. Po ugotowaniu mix można podawać w postaci już gotowego dania lub w połączeniu z innymi składnikami np. mięsem albo rybą. Na rynku dostępne są dwa rodzaje mieszanek - warzywa w połączeniu z kaszą gryczaną lub kaszą perłową.

Gama kasz Orico została specjalnie stworzona z myślą o osobach z problemami żołądkowymi oraz chorych na cukrzycę, nadciśnienie i anemię. Polecana jest również dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym, które przede wszystkim powinny stosować dietę lekką. Kasze ugotowane na sypko są łatwo przyswajane przez nasz organizm i nie drażnią żołądka. Dziś, trochę już zapomniane i wyparte przez ziemniaki, kasze powoli wracają do kulinarnych łask, by zadowolić niejednego smakosza i na stałe zagościć na naszych stołach jako zdrowe i smaczne urozmaicenie dań, deserów i wypieków.

W ofercie Orico dostępne są następujące rodzaje kasz: kasza gryczana (4x100g) cena około 3 zł, kasza gryczana (1000g) cena około 7 zł, kasza gryczana (400g) cena około 3 zł, kasza perłowa (4x100g) cena około 2 zł, kasza jęczmienna perłowa (400g) w cenie około 2 zł, kasza kuskus (300g) w cenie około 5 zł, kasza jęczmienna (1000g) cena około 3 zł, kasza jęczmienna (4x100g) cena około 2 zł, kasza manna (250g) cena około 2 zł, kasza kukurydziana (350g)w cenie około 1,50 zł.

Dostępne rodzaje mieszanek: kasza gryczana z warzywami, kasza perłowa z warzywami pakowane 2 x125g, w cenie około 3 zł


autor: / źódło: / opracowanie:
Orico
ostatnio dodane:


Naturalna alternatywa dla napojów energetycznychZgrany duet: Black&WhiteWiosna: czas na zmianyUps! Arka odpłynęła…Jajko - przepisy z całego świataZupa z rzeżuchą
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Original Source EXTREME – podejmij ryzyko!
Tanie, modne i stylowe
Letnia kolekcja ubrań Benetton 2015
Jak wykreować we własnym domu stylizacje jak z wybiegów mody?
Łazienka w stylu retro
Zadbaj o wątrobę
Poczuj się lekko i świeżo na wiosnę!
Zapachy mają niezwykłą moc
Rodzinna majówka – co przyda się podczas podróży
Właściwe warunki przechowywania produktów
Podaruj mi trochę słońca!
Lekki Krem Odżywczy
Innowacyjna kompozycja polifenoli
Japoński suplement diety
Jaką kołdrę wybrać na lato?
SmartFrost, IceMaker, Telescopic Rails...
Bo tak naprawdę ważne jest wnętrze!
Volkswagen Classic świętuje 40 lat Polo
Powolność



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Kasza gryczana i jęczmienna



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Zgrany duet: Black&White
Zgrany duet: Black&White
Wiosna: czas na zmiany
Wiosna: czas na zmiany
Ups! Arka odpłynęła…
Ups! Arka odpłynęła…
Jajko - przepisy z całego świata
Jajko - przepisy z całego świata
Letnia kolekcja ubrań Benetton 2015
Dbam o dom z przyjemnością!
Jak wykreować we własnym domu stylizacje jak z wybiegów mody?
Łazienka w stylu retro
Zadbaj o wątrobę
Poczuj się lekko i świeżo na wiosnę!
Zapachy mają niezwykłą moc
Rodzinna majówka – co przyda się podczas podróży
Właściwe warunki przechowywania produktów
Naturalna alternatywa dla napojów energetycznych
Podaruj mi trochę słońca!
Lekki Krem Odżywczy
Innowacyjna kompozycja polifenoli
Japoński suplement diety
Jaką kołdrę wybrać na lato?
SmartFrost, IceMaker, Telescopic Rails...
Bo tak naprawdę ważne jest wnętrze!
Volkswagen Classic świętuje 40 lat Polo
Powolność
Szkoła szycia panny Scarlet
Porady mamy dietetyczki
Sztuka dobrego jedzenia
W domu madame Chic
Koneserka codzienności
7 nowych kierunków
4 nowe wersje Garbusa
Animacja Mały Książę
Idealnie chrupkie i soczyste potrawy
Mokrego Dyngusa!
Świąteczne życzenia wielkanocne!
Wielkanocne śniadanie z domowym majonezem
Jajka faszerowane z bakaliami
Pasztet – wielka rzecz na wielkanocny stół!
Jak spalić wielkanocne kalorie?
Bezglutenowy żurek
Turystyka Wielkanocna
Wielkanocne inspiracje kulinarne w zdrowym stylu
Lekka Wielkanoc
Wielkanocne jajka zapiekane z szynką
Wszystko, co o jajkach warto wiedzieć tuż przed Wielkanocą
Doskonałe sosy na Wielkanoc
Jajko - czy jest jeszcze coś, o czym nie wiemy?
Chrzan, czyli wróćmy do korzeni
Zupa z rzeżuchą
Mięsa na wielkanocnym stole
Kawa na wielkanocnym stole
Jan Wróbel idzie pod prąd!
Wielkanocne słodkości bez kalorii

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2013 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB