w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Kasza gryczana i jęczmienna
data publikacji: 23-02-2009 r.
Kasza to jadalne nasiona zbóż takich jak jęczmień, owies, proso, ryż, gryka, kukurydza i pszenica. Występuje w postaci lekko rozdrobnionej lub tylko pozbawionej twardej łuski, czyli części zawierającej składniki nieprzyswajalne.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Znana i ceniona, znajduje zastosowanie w kuchniach całego świata. W kuchni polskiej aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji. Do najbardziej znanych rodzajów kasz zaliczane są: kasza gryczana, perłowa, jęczmienna, kukurydziana, manna i kuskus.

Kasza gryczana uznawana jest za najzdrowszą. Wytwarzana z gryki zawiera dużo białka, tłuszczu, węglowodanów i składników mineralnych. Jej właściwości doceniła już nawet medycyna ludowa, wykorzystując ją jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Spożywanie grubej kaszy zapobiega też tworzeniu się polipów w jelicie grubym, a co za tym idzie nowotworów tego narządu. Zalety kaszy gryczanej mówią same za siebie i powinna ona znaleźć miejsce w kuchni w każdym domu. Jest wyśmienitym składnikiem wielu sałatek, gołąbków, zup, gulaszów i kaszanki. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadów i dań z warzyw, zastępując kluski czy ziemniaki.

Kasze perłowa i manna należą do grupy kasz drobnych, czyli uzyskiwanych w wyniku dodatkowego obtoczenia i wypolerowania ziaren uprzednio pociętych lub połamanych. Kasza manna idealnie nadaje się na kleik dla osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych i nerek. Kleik zalecany jest również podczas rekonwalescencji osobom po operacjach. Jest daniem lekkostrawnym, a przy tym dostarczającym dużą dawkę węglowodanów. Zaś kasza perłowa swoje zastosowanie znajdzie przy sporządzaniu dań jarskich, takich jak krokiety oraz jako dodatek do zup i sałatek. Można ją również podawać na słodko, np. z jabłkiem i cynamonem.

Kasza jęczmienna należy do grupy kasz łamanych o większym stopniu rozdrobnienia. Uzyskuje się ją za pomocą pocięcia lub połamania ziarna obłuskanego. Jest niezastąpionym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję naszej skóry oraz pomaga w procesach krwiotwórczych zapobiegając anemii. Największą jednak zaletą kaszy z grupy łamanych jest rozpuszczalny błonnik, który powoduje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kasza jęczmienna szczególnie polecana jest chorym na przewlekłe zapalenie oskrzeli, cukrzycę oraz osobom z niewydolnością krążenia. Najczęściej dodawana jest do zup i słodkich legumin, czyli deserów takich jak kisiele czy budynie.

Kasza kukurydziana produkowana jest w postaci drobnego i grubego grysiku. Naszemu organizmowi dostarcza duże ilości błonnika, witaminy B1 i PP oraz beta-karotenu, który chroni nasz organizm przed drobnoustrojami oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i systemu immunologicznego. Kasza kukurydziana jest pomocna przy problemach żołądkowych, jelitowych i trzustkowych. Idealna do zapiekanek, zup i gulaszów, znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni polskiej, ale również włoskiej i rumuńskiej, jako główny składnik cenionej i popularnej tam potrawy zwanej mamałygą.

Kuskus, czyli grysik pszenny obtaczany w mące lub w grubszym grysiku, zaliczany jest do najważniejszych składników kuchni tunezyjskiej, algierskiej i marokańskiej. Ta drobna kaszka jest źródłem białka i węglowodanów będących doskonałym źródłem energii dla naszego organizmu. Kuskus gotuje się na parze, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany powinien być sypki i niekleisty. Często wykorzystuje się go do wypieków, deserów i sałatek. Doskonale nadaje się również do potraw mięsnych, przede wszystkim z baraniną. A przysmażony na patelni razem z warzywami, np. z dynią, tworzy niepowtarzalny bukiet smaków.

Poznając zalety wszystkich kasz marki Orico dowiadujemy się jak wszechstronne może być ich zastosowanie w wielu przygotowywanych przez nas posiłkach. Po wprowadzeniu do naszej diety chociaż jednego rodzaju kaszy możemy odświeżyć stary i nudny przepis, stwarzając smaczne i zdrowe danie, które z pewnością zaspokoi gusta nawet najwybredniejszego smakosza.

Aby ułatwić konsumentom przyrządzanie posiłków, firma Orico wprowadziła do swojego asortymentu mieszankę kaszy z warzywami w kartoniku. Jest to doskonały sposób na przygotowanie szybkiego i smacznego posiłku. Po ugotowaniu mix można podawać w postaci już gotowego dania lub w połączeniu z innymi składnikami np. mięsem albo rybą. Na rynku dostępne są dwa rodzaje mieszanek - warzywa w połączeniu z kaszą gryczaną lub kaszą perłową.

Gama kasz Orico została specjalnie stworzona z myślą o osobach z problemami żołądkowymi oraz chorych na cukrzycę, nadciśnienie i anemię. Polecana jest również dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym, które przede wszystkim powinny stosować dietę lekką. Kasze ugotowane na sypko są łatwo przyswajane przez nasz organizm i nie drażnią żołądka. Dziś, trochę już zapomniane i wyparte przez ziemniaki, kasze powoli wracają do kulinarnych łask, by zadowolić niejednego smakosza i na stałe zagościć na naszych stołach jako zdrowe i smaczne urozmaicenie dań, deserów i wypieków.

W ofercie Orico dostępne są następujące rodzaje kasz: kasza gryczana (4x100g) cena około 3 zł, kasza gryczana (1000g) cena około 7 zł, kasza gryczana (400g) cena około 3 zł, kasza perłowa (4x100g) cena około 2 zł, kasza jęczmienna perłowa (400g) w cenie około 2 zł, kasza kuskus (300g) w cenie około 5 zł, kasza jęczmienna (1000g) cena około 3 zł, kasza jęczmienna (4x100g) cena około 2 zł, kasza manna (250g) cena około 2 zł, kasza kukurydziana (350g)w cenie około 1,50 zł.

Dostępne rodzaje mieszanek: kasza gryczana z warzywami, kasza perłowa z warzywami pakowane 2 x125g, w cenie około 3 zł


autor: / źódło: / opracowanie:
Orico
ostatnio dodane:


28 dni Bikini BodyJak wspierać rodzeństwo, by unikać konfliktów?10 popularnych pytań na rozmowie kwalifikacyjnejJednogarnkowe danieDieta na mocne nerwySporty zimowe w okularach
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Zmowa byłych żon
Obalamy mity na temat pieczywa
Zdrowa i lekka przekąska
Biografia księdza Kaczkowskiego
Cebula nadziewana pieczarkami
Co na katar?
Jak przygotować się do ciąży?
Zima bez infekcji
Jak dbać o wzrok w pracy?
Przyjaciel włosów, skóry i paznokci
Czy istnieją produkty całkowicie bezcukrowe?
Czwarta władza
Masz blizny?
Jak przypadkiem zostać damą?
Super zboża powracają na nasze stoły!
Zdrowe jelita
Fermentacja i kiszonki
Nie odżywiaj swojego raka
Wyjątkowa biżuteria na Walentynki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Kasza gryczana i jęczmienna



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

28 dni Bikini Body
28 dni Bikini Body
Jak wspierać rodzeństwo, by unikać konfliktów?
Jak wspierać rodzeństwo, by unikać konfliktów?
10 popularnych pytań na rozmowie kwalifikacyjnej
10 popularnych pytań na rozmowie kwalifikacyjnej
Jednogarnkowe danie
Jednogarnkowe danie
Zima bez infekcji
Jak dbać o wzrok w pracy?
Przyjaciel włosów, skóry i paznokci
Czy istnieją produkty całkowicie bezcukrowe?
Czwarta władza
Masz blizny?
Jak przypadkiem zostać damą?
Super zboża powracają na nasze stoły!
Zdrowe jelita
Fermentacja i kiszonki
Nie odżywiaj swojego raka
Wyjątkowa biżuteria na Walentynki
Wybierz upominek dla drugiej połówki
Walentynkowy lipart
Literackie walentynki
Wyposażenie łazienki
Poczuj miętę na wiosnę!
Gotuję, nie marnuję
Dieta na mocne nerwy
Sporty zimowe w okularach
Piękna skóra to skóra nawilżona
Ślubny blask
Marchew i groszek w nietypowym wydaniu
Chwila odpoczynku przy małym dziecku?
10 prostych sposobów na oszczędzanie wody w domu
Barbie On The Go – nowa linia zabawek od Mattel
Bezpieczne ferie 2018
Roślinny kabaret. Botanika i wyobraźnia
Ekstrakt pokrzywy - działa cuda
Triki, które pomogą Ci szybko i bez wysiłku sprzątnąć po karnawałowym przyjęciu
Przygotuj karnawałową kreację
Efektowne przekąski
Do kiedy dziecko karmi się mlekiem?
Jak wybrać oczyszczacz powietrza?
Haftowane gałgany
Rozmowa kwalifikacyjna
10 powodów, dlaczego warto odwiedzić Kraków zimą
Naprawi relacje z siostrą?
Buraki zapiekane z serem owczym
Trendy 2018 branża beauty
Jak się odnaleźć w nowej pracy?
Powrót do formy i wagi w Nowym Roku
Kapusta - pełna witamin i kulinarnych inspiracji
Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną
Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem
Jak nie stresować się poszukiwaniem pracy - techniki
Krupnik staropolski z mięsem
Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2018 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB