w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety
Forum dla kobiet:
Różności:

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Dobry przepis na ciasto drożdzowe z serem i kruszonką.




Witam Was, jadłam kiedyś bardzo pyszny placek drożdzowy z kruszonką. Ser dosłownie rozpływał sie w ustach. Przepyszny! Nie wiem czy ten ser był tyle razy zmielany, czy też może jak kiedyś słyszałam od kogoś ze dodaje sie do takiego sera budyń. Nigdy nie piekłam takiego ciasta, ale może któraś z Was ma wypróbowany przepis na taki dobry placek. Mam straszną ochotę taki zjeść... uśmiech)
_________________

kobieta, kobiety

Reklama:





Po pierwsze musi być dobry ser to podstawa,wtedy nie jest istotne ile razy go mielimy(czasem starczy raz)a do sera różne rzeczy sie dodaje i Sernix...i budyń...i kaszkę manną...i mleko...Przepisu nie mam bo serników nie lubię piec(lubię natomiast je jeść) a drożdżówki robię przeważnie z owocami.

edytowany: 1 raz | przez bogulka | w dniu: 14-10-2007 15:31




Przepis na kruszonkę:
pół szklanki cukru pudru,
pół szklanki mąki,
ćwiartka masła,
cukier waniliowy lub zapach. Wszystki razem zagnieść a jak będzie za tłuste (mokre) to dodać mąki, a jak za suche to masła. Następnie pokruszyć na ciasto drożdzowe i upiec. szczerzy zęby
_________________
Pozdrowionka
Szczęśliwego dnia




A moze ktos ma gotowy caly przepis na ciasto, ser i kruszonke?
_________________




Drożdżowe robię z kruszonką - ślicznie wyrasta lub z owocami i kruszonką. Mam wrażenie, że ser położony na ciescie spowoduje, ze ciasto słabo wyrośnie. Robie bułeczki z serem.




-05 kg mąki
-2-3 jajka
-3-4 dag drożdży
-łyżka margaryny albo masła
-trochę mleka(szklanka,pół szkl)
-trochę cukru waniliowego
-pół szklanki cukru
-można dać zapach np.pomarańczowy(ja nie daję żadnego)
-przepis na kruszonkę post wyżej(mch80)
Pierwsze nastawiasz drożdże czyli mieszasz je z łyżką cukru łyżką mąki i dolewasz odrobinę letniego mleka coby powstała zawiesista masa poczym czekasz aż wyrosną.Następnie przesiewasz mąkę,to jest istotne bo mąka wtedy robi się pulchna,dodajesz jajka(ja np.daję jedno całe i dwa same żółtka)i trochę mleka oraz wyrośnięte drożdże,po czym zarabiasz ręką. W zależności jakie gęste ma być ciasto dolewasz więcej mleka.Wyrabiasz tak długo aż przestanie się lepić do dłoni,zazwyczaj na cieście pokazują sie bąble powietrza wtedy dodajesz roztopiony tłuszcz i gnieciesz dopóki się nie wchłonie.Odstawiasz w ciepłe miejsce i czekasz aż wyrośnie(ciasto powinno być nakryte ściereczką)Wykładasz na blachę nasmarowaną tłuszczem i pieczesz ok.pół godz.do 40 min.w temperaturze ok.170-180 stopni.Na koniec dodam jeszcze że z pół kg mąki wyjdzie bardzo wysokie ciasto(oczywiście jak będzie rosło jak należy)i jeżeli ktoś woli cienkie to lepiej podzielić je na dwie blaszki.No cóż życzę powodzenia w gnieceniu drożdżówki hahahaha i nie zrażania się niepowodzeniami,bo wbrew pozorom ciasto drożdżowe jest bardzo trudne do wykonania.Ja np.nigdy nie miałam z nim problemów ale znam kilka osób co się zraziły po kilku nieudanych próbach.Nie umiem z kolei zrobić biszkoptowego ciasta i też obiecałam sobie że nigdy więcej takowych prób nie poczynię hahahaha,robiłam go już tyle razy i różnymi metodami a że za każdym razem wychodził zakalec dałam sobie spokój,no cóż nie mam po prostu serca do biszkoptowego ciasta... uśmiech




Dzieki Bogulka,zamierzam z korzystac z Twojego przepisu, ale zamierzam ta drozdzowke zrobic z serem i kruszonka, skorzystam napewno tez z rady mch80. Napisze Wam jak mi wyszlo. A co do zrażania to tego sie nie boje, gdyz nie pierwszy raz ugniatalam ciasto drozdzowe, tyle ze na pizze i bardzo ladnie mi wyroslo, mimo ze na wierzch dawalam kupe skladnikow. A co do biszkoptow to tez nigdy nie narzekalam, moze Bogulko mialas zly przepis na biszkopt, ja np dodaje maki ziemniaczanej i wychodzi super.
_________________




Ja tez w weekens sprobuje, ciekawe czy wyjdzie,
Biszkopt zawsze wyciagam jako zakalec, wiec moze,,,,,,,drozdzowe wyjdzie śmieje się




Bogulko probowalam Twoj przepis na drozdzowke. Wszystko wyszlo jak nalezy ale nie o taki przepis mi chodzilo. Moze cos zle zrobilam, ale to ciasto nie bylo takie mieciusie i jakies takie pomaranczowawe mi wyszlo nie wiem czemu, chyba przez te zoltka, ze dalam 1 cale jajko i 2 zoltka. Kruszonka i ser oki. Bede probowac z innych przepisow, jak dojde do jakiegos przepisu co wyjdzie mi jak nalezy to dam znac.
_________________




Czasem dużo zależy od mąki,czasem od piekarnika - jak za długo się ciasto piecze,czasem po prostu jest za luźne...Trudno mi powiedzieć bo ja zawsze robię z tego przepisu,raz wyjdzie jak gąbeczka a raz z dużymi okami,a czasem przesuszone,z resztą ja nigdy nie trzymam się przepisów przeważnie robię"na oko"







Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Suchy szampon - czy warto go stosować?
Suchy szampon - czy warto go stosować?
Maskara Dr Irena Eris ProVoke 3w1
Maskara Dr Irena Eris ProVoke 3w1
Stopy zdrowsze i piękniejsze niż myślisz
Stopy zdrowsze i piękniejsze niż myślisz
Najpopularniejszy podręcznik psychologii w USA
Najpopularniejszy podręcznik psychologii w USA
Spotkanie autorskie z Pauliną Mikułą
Paznokcie - nowości kosmetyczne
Paznokcie - jak je pielęgnować?
Zmień się na wiosnę - konkurs!
Na czym polega ten fenomen?
Jak być szczęśliwym w pracy?
Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne
Pij zielone. Soki, koktajle i smoothies
Różne oblicza kawy
Efekt, który zobaczysz na własne oczy!
O jakiej kuchni marzą Polacy?
Dobrze podgrzane i chrupkie
Żywność wygodna bez dodatków?
Jak się zintegrować z zespołem w nowej pracy?
Jak sprzątać, gdy w domu są zwierzęta
Niebo na ziemi
Domowa Endermologia od Lirene – skuteczna walka z cellulitem
Wiosenna metamorfoza
Królowa Pustyni - konkurs
Wiosenna pielęgnacja włosów
Wiosna na talerzu
Jakie warzywa i owoce są obowiązkowe w diecie dzieci?
Surówki na bazie sosu winegret
Boska Florence
Marcelina Zawadzka prezentuje wiosenny makijaż
Jeden zabieg - jedna godzina- jeden rozmiar mniej
Mokrego Dyngusa!
Świąteczne życzenia wielkanocne!
Jakie jajka wybrać?
Jak podawać jajka na wielkanocnym stole?
Dlaczego powinniśmy sięgać po jajka?
Co o jajkach wiedzieć powinniśmy
Tradycyjne święta z nutą nowoczesności
Wielkanocne desery
Pieczona kaczka z jabłkami
Czysta przyjemność gotowania na Święta
Wielkanocna kawa
Fakty i mity o jajkach
Pozafinansowe benefity dla pracowników
Na Wielkanoc - pieczeń idealna
Wywiad z Anetą Kopacz
Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą
Nowy dokument Anety Kopacz rozpoczyna kampanię edukacyjną
Aromat zaklęty w ziarnach
Poproś o referencje
Pomoc dla Emila
Zdrowe zęby i dziąsła - konkurs
Ślimaczki z bolognese

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2016 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB