w portalu  | na forum
w bazie kalorii
wspieram akcję Dzień Wody
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety
Forum dla kobiet:
Różności:

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Dobry przepis na ciasto drożdzowe z serem i kruszonką.




Witam Was, jadłam kiedyś bardzo pyszny placek drożdzowy z kruszonką. Ser dosłownie rozpływał sie w ustach. Przepyszny! Nie wiem czy ten ser był tyle razy zmielany, czy też może jak kiedyś słyszałam od kogoś ze dodaje sie do takiego sera budyń. Nigdy nie piekłam takiego ciasta, ale może któraś z Was ma wypróbowany przepis na taki dobry placek. Mam straszną ochotę taki zjeść... uśmiech)
_________________

kobieta, kobiety

Reklama:





Po pierwsze musi być dobry ser to podstawa,wtedy nie jest istotne ile razy go mielimy(czasem starczy raz)a do sera różne rzeczy sie dodaje i Sernix...i budyń...i kaszkę manną...i mleko...Przepisu nie mam bo serników nie lubię piec(lubię natomiast je jeść) a drożdżówki robię przeważnie z owocami.

edytowany: 1 raz | przez bogulka | w dniu: 14-10-2007 15:31




Przepis na kruszonkę:
pół szklanki cukru pudru,
pół szklanki mąki,
ćwiartka masła,
cukier waniliowy lub zapach. Wszystki razem zagnieść a jak będzie za tłuste (mokre) to dodać mąki, a jak za suche to masła. Następnie pokruszyć na ciasto drożdzowe i upiec. szczerzy zęby
_________________
Pozdrowionka
Szczęśliwego dnia




A moze ktos ma gotowy caly przepis na ciasto, ser i kruszonke?
_________________




Drożdżowe robię z kruszonką - ślicznie wyrasta lub z owocami i kruszonką. Mam wrażenie, że ser położony na ciescie spowoduje, ze ciasto słabo wyrośnie. Robie bułeczki z serem.




-05 kg mąki
-2-3 jajka
-3-4 dag drożdży
-łyżka margaryny albo masła
-trochę mleka(szklanka,pół szkl)
-trochę cukru waniliowego
-pół szklanki cukru
-można dać zapach np.pomarańczowy(ja nie daję żadnego)
-przepis na kruszonkę post wyżej(mch80)
Pierwsze nastawiasz drożdże czyli mieszasz je z łyżką cukru łyżką mąki i dolewasz odrobinę letniego mleka coby powstała zawiesista masa poczym czekasz aż wyrosną.Następnie przesiewasz mąkę,to jest istotne bo mąka wtedy robi się pulchna,dodajesz jajka(ja np.daję jedno całe i dwa same żółtka)i trochę mleka oraz wyrośnięte drożdże,po czym zarabiasz ręką. W zależności jakie gęste ma być ciasto dolewasz więcej mleka.Wyrabiasz tak długo aż przestanie się lepić do dłoni,zazwyczaj na cieście pokazują sie bąble powietrza wtedy dodajesz roztopiony tłuszcz i gnieciesz dopóki się nie wchłonie.Odstawiasz w ciepłe miejsce i czekasz aż wyrośnie(ciasto powinno być nakryte ściereczką)Wykładasz na blachę nasmarowaną tłuszczem i pieczesz ok.pół godz.do 40 min.w temperaturze ok.170-180 stopni.Na koniec dodam jeszcze że z pół kg mąki wyjdzie bardzo wysokie ciasto(oczywiście jak będzie rosło jak należy)i jeżeli ktoś woli cienkie to lepiej podzielić je na dwie blaszki.No cóż życzę powodzenia w gnieceniu drożdżówki hahahaha i nie zrażania się niepowodzeniami,bo wbrew pozorom ciasto drożdżowe jest bardzo trudne do wykonania.Ja np.nigdy nie miałam z nim problemów ale znam kilka osób co się zraziły po kilku nieudanych próbach.Nie umiem z kolei zrobić biszkoptowego ciasta i też obiecałam sobie że nigdy więcej takowych prób nie poczynię hahahaha,robiłam go już tyle razy i różnymi metodami a że za każdym razem wychodził zakalec dałam sobie spokój,no cóż nie mam po prostu serca do biszkoptowego ciasta... uśmiech




Dzieki Bogulka,zamierzam z korzystac z Twojego przepisu, ale zamierzam ta drozdzowke zrobic z serem i kruszonka, skorzystam napewno tez z rady mch80. Napisze Wam jak mi wyszlo. A co do zrażania to tego sie nie boje, gdyz nie pierwszy raz ugniatalam ciasto drozdzowe, tyle ze na pizze i bardzo ladnie mi wyroslo, mimo ze na wierzch dawalam kupe skladnikow. A co do biszkoptow to tez nigdy nie narzekalam, moze Bogulko mialas zly przepis na biszkopt, ja np dodaje maki ziemniaczanej i wychodzi super.
_________________




Ja tez w weekens sprobuje, ciekawe czy wyjdzie,
Biszkopt zawsze wyciagam jako zakalec, wiec moze,,,,,,,drozdzowe wyjdzie śmieje się




Bogulko probowalam Twoj przepis na drozdzowke. Wszystko wyszlo jak nalezy ale nie o taki przepis mi chodzilo. Moze cos zle zrobilam, ale to ciasto nie bylo takie mieciusie i jakies takie pomaranczowawe mi wyszlo nie wiem czemu, chyba przez te zoltka, ze dalam 1 cale jajko i 2 zoltka. Kruszonka i ser oki. Bede probowac z innych przepisow, jak dojde do jakiegos przepisu co wyjdzie mi jak nalezy to dam znac.
_________________




Czasem dużo zależy od mąki,czasem od piekarnika - jak za długo się ciasto piecze,czasem po prostu jest za luźne...Trudno mi powiedzieć bo ja zawsze robię z tego przepisu,raz wyjdzie jak gąbeczka a raz z dużymi okami,a czasem przesuszone,z resztą ja nigdy nie trzymam się przepisów przeważnie robię"na oko"







Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Trzymaj się mocno!
Trzymaj się mocno!
Spokojny sen dziecka!
Spokojny sen dziecka!
Dieta roślinna
Dieta roślinna
Skóra pełna blasku
Skóra pełna blasku
Co zrobić, aby nie zwolnić pracownika?
Przejście na czas letni a nasz zegar biologiczny
Internetowy Samochód Roku
Fryzury wiosna-lato 2015
Komfort i amortyzacja każdego kroku
Selma
Kawa i ciastko na wiosnę!
Dziś święto fanów Tolkiena!
Zadbaj o nogi wiosną!
Wsparcie w pracy
Wiosenne porządki
Wielkie święto Vincenta van Gogha!
Zadbaj o odporność Twojego dziecka!
Najlepsze miejsce do zabawy z dzieckiem
Otwarcie nowej fabryki
Jak zwiększyć ilość żelaza w diecie?
Przykładowa dieta bogata w żelazo
Suszarka do ubrań
Sekret idealnego żurku wielkanocnego
Gwiazdy dołączają do akcji...
5 modeli na podium
Te obrazy chwytają za serce i gardło!
Odlotowe „Fru!” najpopularniejszą i...
Dłuższe, grubsze i mocniejsze rzęsy!
Nowe auto za 330 zł miesięcznie
Sałata ze szczypiorkiem
Sałatka fasolowa
Jeszcze bardziej wydajne
Celuj w cellulit!
Poszukiwana kobieta – informatyk
Rewolucja w dziedzinie biegania
Jak na dłużej zachować świeżość koloru włosów farbowanych?
Kultowy model Volkswagena ma 65 lat
Karta stomika
Niedźwiedź pożarł Oscary!
Tańsze loty na wiosnę
Co najczęściej gubimy?
Epicka Saga Wikingów
Ta animacja bawi i uczy!
Talenty z Audi Sport TT Cup
Doskonała wentylacja
Sałatka z brokułami, szynką i tortellini
Bitki z karkówki z cebulą
Zupa po tajsku
Przepisy kulinarne dla mężczyzn
W lutym wzrost sprzedaży
Wino czyli gvino. O specyfice gruzińskiej tradycji
Podkreśl swoje naturalne piękno

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2013 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB