w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety


kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Probiotyki
data publikacji: 09-01-2010 r.
Probiotyki to odpowiednio wyselekcjonowane bakterie, głównie z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, które posiadają właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej. Wspomagają trawienie, wspierają aktywność układu odpornościowego oraz chronią układ pokarmowy w trakcie terapii antybiotykowej.

MIKROFLORA JELITOWA
Zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej to najczęściej efekt niewłaściwej diety, spożywania wysoko przetworzonej żywności, używek, stresu czy kuracji antybiotykowej, ale również skutek starzenia się organizmu – niekorzystne zmiany w układzie pokarmowym pogłębiają się wraz z wiekiem. Konsekwencją zaburzonej stabilności mikroflory jelitowej jest redukcja liczby i aktywności dobroczynnych bakterii probiotycznych, która doprowadza do osłabienia śluzówki jelita i zwiększenia jej przepuszczalności, co z kolei sprzyja inwazji grzybów, wirusów, bakterii chorobotwórczych oraz może powodować biegunki, zaparcia i wzrost poziomu czynników chorobotwórczych i rakotwórczych w treści jelita. Dlatego bardzo ważna jest codzienna dieta bogata w składniki probiotyczne (tzw. żywność funkcjonalna) oraz eliminacja czynników prowadzących do zaburzenia pracy układu pokarmowego. Zalecana jest także suplementacja probiotykami, które wspomagają przywrócenie właściwego poziomu dobroczynnych bakterii i wzmacniają naturalną barierę ochronną mikroflory jelitowej.

PROBIOTYKI
Probiotyki, czyli odpowiednio wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego i zbliżone do nich bifidobakterie przedostają się w stanie żywym do jelita grubego, osiedlają się tam, a następnie rozmnażają. Ich obecność oddziałuje korzystnie na stan zdrowotny przewodu pokarmowego, a w konsekwencji na stan całego organizmu. Najważniejsze, z punktu widzenia prozdrowotnego są bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium czyli bakterie fermentacyjne. Po około 30 dniach codziennego stosowania zasiedlają one układ trawienny na stałe – twierdzi prof. Marek Naruszewicz, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, i zdaniem wielu lekarzy specjalistów pozwalają leczyć niektóre schorzenia, wzmacniać układ odpornościowy, opóźniać procesy starzenia i zapobiegać chorobom cywilizacyjnym. Ich funkcją jest tworzenie przeciwwagi dla bakterii szkodliwych lub potencjalnie szkodliwych, stanowiących nieodłączną część mikroflory jelitowej (np. bakterie coli lub gnilne). Są również odpowiedzialne za utrzymanie stabilności mikroflory poprzez „przylepianie się” do śluzówki i w konsekwencji zmniejszenie szansy „przylepienia się” bakterii patogennych. Ponadto dzięki zdolności do wytwarzania substancji działających hamująco a nawet zabójczo w stosunku do bakterii szkodliwych neutralizują bakterie patogenne. Tym samym tworzą barierę dla czynników chorobotwórczych, antygenów pochodzących z diety oraz innych szkodliwych substancji mogących znaleźć się w jelicie.

DOBROCZYNNE DZIAŁANIE PROBIOTYKÓW
Prowadzone badania i obserwacje wykazały, że probiotyki mają szerokie zastosowanie kliniczne.

Probiotyki a odporność
Probiotyki uznawane są za istotny czynnik wspierający aktywność układu odpornościowego. Korzystne oddziaływanie probiotyków na skład oraz stabilność mikroflory jelitowej pozwala utrzymać barierę dla bakterii chorobotwórczych, oraz stwarza działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do bakterii szkodliwych, co tym samym odciąża układ odpornościowy od stałej walki ze szkodliwymi substancjami, wywołującymi infekcje. Ponadto niektóre bakterie probiotyczne nie tylko zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w tym układu pokarmowego, ale również wspomagają leczenie wielu schorzeń. Biorą udział w wytwarzaniu niektórych witamin np. z grupy B oraz pełnią istotną rolę w przywracaniu równowagi organizmu po przebytych chorobach i infekcjach wirusowych.

Probiotyki a trawienie
Bakterie kwasu mlekowego biorą udział w procesie trawienia. Zapobiegają zaparciom oraz mają wpływ na dostępność biologiczną i wchłanialność składników pożywienia. Uczestniczą w procesach rozkładu toksycznych substancji, biorą udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu. Ograniczają również wchłanianie szkodliwego cholesterolu – badania przeprowadzone pod kier. Prof. Naruszewicza w Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie wykazały, że bakterie kwasu mlekowego obniżają poziom cholesterolu i fibrynogenu we krwi. Już po 6 tygodniach od dostarczania organizmowi leczniczych mikrobów stężenie tzw. złego cholesterolu zmniejsza się średnio o 10 %. Podobny efekt uzyskuje się po leczeniu farmakologicznym. Bakterie te działają również przeciwzapalnie, dzięki czemu maleje poziom fibrynogenu, którego nadmiar przyczynia się do agregacji płytek krwi, czyli ich zlepiania się, co z kolei sprzyja zakrzepom prowadzącym do zawału serca, zatoru płuc lub udaru mózgu. Przyjmowanie bakterii probiotycznych jest także skutecznym sposobem zapobiegania i leczenia szeregu niekorzystnych powikłań ze strony przewodu pokarmowego takich jak: biegunki, zapalenia jelit, zatrucia pokarmowe oraz zespół jelita wrażliwego.

Probiotyki a antybioty.
Probiotyki uaktywniają działanie wielu leków. Produkty z probiotykami są również polecane przez wielu lekarzy specjalistów podczas kuracji antybiotykowych. Doustnemu stosowaniu antybiotyków często towarzyszą nieprzyjemne skutki uboczne. Antybiotyki niszczą bowiem nie tylko szkodliwe, lecz także pożyteczne bakterie. Organizm nie potrafi sam dostatecznie szybko odnowić tych pożytecznych bakterii. Wskazane jest więc ich uzupełnianie z zewnątrz w odpowiednich proporcjach i dostatecznych ilościach przez preparaty z probiotykami.

autor: / źódło: / opracowanie:
Agropharm S.A.
ostatnio dodane:


Osmosocjologia, czyli jak miasto kusi zapachem?Czy da się zaoszczędzić na wakacjach?Mała przyjemnośćSuper prezent dla Mamy! - konkursRobótki ręczne DIYSposoby na wiosenne przesilenie
pokrewne forum:

Być zdrową
przeczytaj także:

Szaszłyki w orzechowej marynacie
Co matka wie o zbilansowanej diecie?
Opakowania kartonowe
Psychologia słodyczy
Pranie zasłon i pościeli - tutorial
Zioła a nadciśnienie
Infekcja u niemowlaka - czy może być groźna
Smoothie Kebnekaise
Spaghetti z sosem bolońskim bez spaghetti i sosu
Zielone banany
Zdrowe plecy Twojego pierwszoklasisty
Food Pharmacy
Prezenty dla dzieci - konkurs
Dzień Różowej Wstążki
Dermokosmetyki 70+
Pomidorowe szaleństwo
Wideo z rekruterem
Zdrowe nawyki od wiosny
Zdumiewająca historia wróbla



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Probiotyki



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Mała przyjemność
Mała przyjemność
Super prezent dla Mamy! - konkurs
Super prezent dla Mamy! - konkurs
Robótki ręczne DIY
Robótki ręczne DIY
Sposoby na wiosenne przesilenie
Sposoby na wiosenne przesilenie
Spaghetti z sosem bolońskim bez spaghetti i sosu
Zielone banany
Zdrowe plecy Twojego pierwszoklasisty
Czy da się zaoszczędzić na wakacjach?
Food Pharmacy
Prezenty dla dzieci - konkurs
Dzień Różowej Wstążki
Dermokosmetyki 70+
Pomidorowe szaleństwo
Wideo z rekruterem
Zdrowe nawyki od wiosny
Zdumiewająca historia wróbla
Niedzielny obiad z grilla
Skutki nietolerancji laktozy
Wyprawkowe must have
Rodzinne podróżowanie
Jędrne ciało
Wiosenne sałatki
Wiosna na talerzu
jak jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia?
Co kryje w sobie marchewka?
BEZkompromisowe doznania smakowe
Owocowo-kwiatowe kompozycje
Owoce i kwiaty na talerzu
Wakacje z Lassem i Mają
Ludzie, z którymi inni nie lubią pracować
Europejski Dzień Śniadania
Jak dobrać okulary?
Co jemy w pracy?
Bezoperacyjne powiększanie piersi - fakty i mity
Weselmy się!
Wiosenna metamorfoza - konkurs
Poszła Ola do przedszkola...
Kwas foliowy – witamina, która dba o Twoje piękno
Smyk choruje? To czas tylko dla was
Mokrego Dyngusa!
Świąteczne życzenia wielkanocne!
Cynamonowy puchar
Zapiekanki z makaronu
Radość wspólnego gotowania
Słodko-wytrawne przepisy
Mąka na świąteczne ciasta
Wielkanocna lista słodkich przebojów
Porady żywieniowca na Święta + przepisy
Wielkanocne kalendarium
Wiosenna metamorfoza - od czego zacząć?
Tagliatelle - włoskie wstążki na kilka sposobów
Pieką i szczypią? Światło dzienne nadmiernie razi?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB