w portalu  | na forum
w bazie kalorii
wspieram akcję Dzień Wody
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety


kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Probiotyki
data publikacji: 09-01-2010 r.
Probiotyki to odpowiednio wyselekcjonowane bakterie, głównie z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, które posiadają właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej. Wspomagają trawienie, wspierają aktywność układu odpornościowego oraz chronią układ pokarmowy w trakcie terapii antybiotykowej.

MIKROFLORA JELITOWA
Zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej to najczęściej efekt niewłaściwej diety, spożywania wysoko przetworzonej żywności, używek, stresu czy kuracji antybiotykowej, ale również skutek starzenia się organizmu – niekorzystne zmiany w układzie pokarmowym pogłębiają się wraz z wiekiem. Konsekwencją zaburzonej stabilności mikroflory jelitowej jest redukcja liczby i aktywności dobroczynnych bakterii probiotycznych, która doprowadza do osłabienia śluzówki jelita i zwiększenia jej przepuszczalności, co z kolei sprzyja inwazji grzybów, wirusów, bakterii chorobotwórczych oraz może powodować biegunki, zaparcia i wzrost poziomu czynników chorobotwórczych i rakotwórczych w treści jelita. Dlatego bardzo ważna jest codzienna dieta bogata w składniki probiotyczne (tzw. żywność funkcjonalna) oraz eliminacja czynników prowadzących do zaburzenia pracy układu pokarmowego. Zalecana jest także suplementacja probiotykami, które wspomagają przywrócenie właściwego poziomu dobroczynnych bakterii i wzmacniają naturalną barierę ochronną mikroflory jelitowej.

PROBIOTYKI
Probiotyki, czyli odpowiednio wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego i zbliżone do nich bifidobakterie przedostają się w stanie żywym do jelita grubego, osiedlają się tam, a następnie rozmnażają. Ich obecność oddziałuje korzystnie na stan zdrowotny przewodu pokarmowego, a w konsekwencji na stan całego organizmu. Najważniejsze, z punktu widzenia prozdrowotnego są bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium czyli bakterie fermentacyjne. Po około 30 dniach codziennego stosowania zasiedlają one układ trawienny na stałe – twierdzi prof. Marek Naruszewicz, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, i zdaniem wielu lekarzy specjalistów pozwalają leczyć niektóre schorzenia, wzmacniać układ odpornościowy, opóźniać procesy starzenia i zapobiegać chorobom cywilizacyjnym. Ich funkcją jest tworzenie przeciwwagi dla bakterii szkodliwych lub potencjalnie szkodliwych, stanowiących nieodłączną część mikroflory jelitowej (np. bakterie coli lub gnilne). Są również odpowiedzialne za utrzymanie stabilności mikroflory poprzez „przylepianie się” do śluzówki i w konsekwencji zmniejszenie szansy „przylepienia się” bakterii patogennych. Ponadto dzięki zdolności do wytwarzania substancji działających hamująco a nawet zabójczo w stosunku do bakterii szkodliwych neutralizują bakterie patogenne. Tym samym tworzą barierę dla czynników chorobotwórczych, antygenów pochodzących z diety oraz innych szkodliwych substancji mogących znaleźć się w jelicie.

DOBROCZYNNE DZIAŁANIE PROBIOTYKÓW
Prowadzone badania i obserwacje wykazały, że probiotyki mają szerokie zastosowanie kliniczne.

Probiotyki a odporność
Probiotyki uznawane są za istotny czynnik wspierający aktywność układu odpornościowego. Korzystne oddziaływanie probiotyków na skład oraz stabilność mikroflory jelitowej pozwala utrzymać barierę dla bakterii chorobotwórczych, oraz stwarza działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do bakterii szkodliwych, co tym samym odciąża układ odpornościowy od stałej walki ze szkodliwymi substancjami, wywołującymi infekcje. Ponadto niektóre bakterie probiotyczne nie tylko zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w tym układu pokarmowego, ale również wspomagają leczenie wielu schorzeń. Biorą udział w wytwarzaniu niektórych witamin np. z grupy B oraz pełnią istotną rolę w przywracaniu równowagi organizmu po przebytych chorobach i infekcjach wirusowych.

Probiotyki a trawienie
Bakterie kwasu mlekowego biorą udział w procesie trawienia. Zapobiegają zaparciom oraz mają wpływ na dostępność biologiczną i wchłanialność składników pożywienia. Uczestniczą w procesach rozkładu toksycznych substancji, biorą udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu. Ograniczają również wchłanianie szkodliwego cholesterolu – badania przeprowadzone pod kier. Prof. Naruszewicza w Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie wykazały, że bakterie kwasu mlekowego obniżają poziom cholesterolu i fibrynogenu we krwi. Już po 6 tygodniach od dostarczania organizmowi leczniczych mikrobów stężenie tzw. złego cholesterolu zmniejsza się średnio o 10 %. Podobny efekt uzyskuje się po leczeniu farmakologicznym. Bakterie te działają również przeciwzapalnie, dzięki czemu maleje poziom fibrynogenu, którego nadmiar przyczynia się do agregacji płytek krwi, czyli ich zlepiania się, co z kolei sprzyja zakrzepom prowadzącym do zawału serca, zatoru płuc lub udaru mózgu. Przyjmowanie bakterii probiotycznych jest także skutecznym sposobem zapobiegania i leczenia szeregu niekorzystnych powikłań ze strony przewodu pokarmowego takich jak: biegunki, zapalenia jelit, zatrucia pokarmowe oraz zespół jelita wrażliwego.

Probiotyki a antybioty.
Probiotyki uaktywniają działanie wielu leków. Produkty z probiotykami są również polecane przez wielu lekarzy specjalistów podczas kuracji antybiotykowych. Doustnemu stosowaniu antybiotyków często towarzyszą nieprzyjemne skutki uboczne. Antybiotyki niszczą bowiem nie tylko szkodliwe, lecz także pożyteczne bakterie. Organizm nie potrafi sam dostatecznie szybko odnowić tych pożytecznych bakterii. Wskazane jest więc ich uzupełnianie z zewnątrz w odpowiednich proporcjach i dostatecznych ilościach przez preparaty z probiotykami.

autor: / źódło: / opracowanie:
Agropharm S.A.
ostatnio dodane:


Dieta roślinnaSkóra pełna blaskuPomidorowe tagliatelleDodaj sobie energii na wiosnę!Francuski szykWady i zalety pocałunków
pokrewne forum:

Być zdrową
przeczytaj także:

My Naked Truth
1 maskara 2 zastosowania
Trendy wiosna/lato 2015 od Londa Professional
Innowacja w ujędrnianiu skóry
To było zadziwienie
Druk 3D w przemyśle samochodowym
Chairless Chair
Czarna z płatkami róży
Bóg nie umarł
Kasza bez gotowania
Wegetarianizm
Banalny sposób na warzywa w diecie malucha
Ptasi Marlon Brando
Creme Smooth – chwila wygładzającej przyjemności
Przepis na dobry humor
Zapomnij o rozdwojonych końcówkach
Milion słodkich książek na Wielkanoc
Nowy Volkswagen Passat zwycięża
Tomasz Ziętek asystuje Januszowi Gajosowi



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Probiotyki



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Pomidorowe tagliatelle
Pomidorowe tagliatelle
Dodaj sobie energii na wiosnę!
Dodaj sobie energii na wiosnę!
Francuski szyk
Francuski szyk
Wady i zalety pocałunków
Wady i zalety pocałunków
Trendy wiosna/lato 2015 od Londa Professional
Innowacja w ujędrnianiu skóry
To było zadziwienie
Druk 3D w przemyśle samochodowym
Chairless Chair
Czarna z płatkami róży
Bóg nie umarł
Kasza bez gotowania
Wegetarianizm
Banalny sposób na warzywa w diecie malucha
Dieta roślinna
Ptasi Marlon Brando
Creme Smooth – chwila wygładzającej przyjemności
Skóra pełna blasku
Wiosną postaw na denim!
Przepis na dobry humor
Zapomnij o rozdwojonych końcówkach
Milion słodkich książek na Wielkanoc
Nowy Volkswagen Passat zwycięża
Tomasz Ziętek asystuje Januszowi Gajosowi
Sportowe, eleganckie i skomunikowane z otoczeniem
Oszczędny silnik
Pięć spojrzeń na choroby siatkówki oka
Ten smak Cię uwiedzie!
Śledzik - przepisy szefa kuchni na śledziowe przekąski
Body/Ciało
5 ziaren z miodem
Romantyczny pokój nastolatki
Pokonaj próchnicę
Zmienia noc w dzień
Profesjonalne rozwiązania AGD dla domowych kuchni
Gambeson Limit marki CLARKS
Uchyla rąbka tajemnicy
Stylizacje na Walentynki
Walentynkowa uczta
Propozycje kulinarne na Walentynki
Pokochaj siebie!
Trzeci rok współpracy
Jak rozwiązać konflikt w pracy?
Paweł Domagała wkręcony w dubbing!
Sezon przeziębieniowy - jaki lek wybrać?
Walentynkowa biżuteria
Hiszpański Kopciuszek
Przedsiębiorca na urlopie
Skarby leśnych braci
Słodko - ostra kolacja walentykowa
Piąte: nie odchodź
Świat według Shauna

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2013 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB